Свързани новини

12.12.2013 13:52

Мая Манолова: Новият Изборен кодекс ще осигури по-честни избори

Видян 1255 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В проекта за нов Изборен кодекс сме заложили правила, които да осигурят едни по-честни избори, да създадат прегради пред изборните фалшификации и манипулации и да мотивират хората за по-активно участие в изборния процес. Това заяви Мая Манолова, зам.-председател на НС, пред журналисти в парламента. Тя допълни, че днес ПГ на КБ внася проекта за Изборен кодекс, в който са включени една огромна част от текстовете, които са изработени от Временната парламентарна комисия за нов Изборен кодекс. „Това са предложенията за въвеждане на машинно гласуване, за работата на социологическите агенции, методиката за разпределяне на мандатите, избирането на професионална изборна администрация. Всички важни предложения, на които държаха гражданските организации, включили се за дебатите за нов Изборен кодекс, присъстват в проекта на КБ”, каза Манолова. Тя обясни, че ако кодексът бъде приет, на следващите избори за първи път ще се гласува за личности, чрез преференциално гласуване. Според нея това е начин хората да бъдат мотивирани да гласуват на изборите, защото от техния глас ще зависи кои ще бъдат народните избраници в парламента. „Предложението за въвеждане на машинно гласуване ще бъде въведено експериментално, паралелно с хартиени бюлетини”, заяви тя. По нейните думи сред предложенията са поетапно въвеждане на активна регистрация и прецизиране на избирателните списъци, осигуряване на равнопоставеност между кандидатите в изборите, за което са настоявали гражданските организации, нови правила за медийната кампания, така че всички участници в изборния процес да могат да бъдат представени пред гражданите, наблюдателите и медиите да присъстват на всички фази от изборния процес и да има пълна публичност и прозрачност по отношение на това как работи изборната администрация и как се взимат важните решения. Манолова каза още, че има и текстове за облекчаване на гласуването на хората и в страната, и в чужбина. „Надяваме  се, че дебатите, които ще започнат в парламента, ще бъдат освен интересни, но и полезни така, че текстовете да бъдат подобрени. Надявам се, че отново ще се включат и гражданските организации, които бяха много полезни при изработването на проекта”, заяви зам.-председателят на НС.


Ще бъде внесен праг на преференция 7%


Мая Манолова обясни, че ще бъде внесен праг на преференция 7%, „като сме готови да чуем аргументи и на други парламентарни групи”. Според Манолова новият Изборен кодекс ще бъде приет до началото на февруари. Тя бе категорична, че бюлетината ще бъде интегрална и „това е едно от нещата, от които няма да отстъпим”. „За първи път се въвежда задължението изборната бюлетина да се печата под контрола на Министерството на финансите и ЦИК, по реда, по който се контролира печатането на ценните книжа в печатницата на БНБ”, уточни тя.


По думите й остава изискването за уседналост. „Задължителното гласуване изглежда един лесен начин за решаване на голяма част от проблемите, които създават изборите в България, но европейската практика показва, че и страните, които са имали, вече се отказват от него. За да налагаш санкция на един гражданин да гласува, би трябвало да му осигуриш условия за това. Не мога да си представя по какъв начин на около 2 млн. българи, които живеят в чужбина, могат да им се създадат такива условия, че да бъдат глобени за това, че не са гласували”, заключи Мая Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне