Свързани новини

11.12.2013 11:40

Плевнелиев удря народа, ако наложи вето заради ВЕИ

Видян 1150 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на икономиката и енергетиката предупреди президента Плевнелиев, че удря българските домакинства, ако наложи вето върху бюджета заради таксата за ВЕИ, или пък, ако сезира КС, съобщи Бинюз.бг.

Това изявление той дойде да направи пред медиите в парламента, за да демонстрира подкрепата си за решението на депутатите да ударят с 20% данък закриляните с преференции досега ВЕИ-та.

"Разбирам, че президентът Плевнелиев готви вето или смята да сезира КС за закона. Съветвам го да не сезира КС - тук става въпрос за работата на едно социално правителство, което иска най-накрая да има справедливост.

Този негов ход ще бъде не атака срещу правителството, а атака срещу българските домакинства", категоричен бе Драгомир Стойнев, който обясни, че българският народ не е длъжен да плаща преференциите на зелените производители.

По думите му, те и без това и сега едва си плащат сметките. Няма как правителството да не предприеме политика, когато всички граждани плащат преференциалните цени на фотоволтаиците и другите ВЕИ-та.

Парите от таксата в размер на 20% ще отидат и за подпомагане на енергийно бедните, издаде Стойнев.

Припомняме, че очакваната сума от новия "зелен данък" в бюджета е около 150 млн. лв., потвърди и министърът с уговорката, че не може все пак да предрече колко вятър и слънце ще има догодина. Той обаче наблегна, че именно с тази такса се прави една стъпка в посока на балансиране на енергийната система, която бе разбалансирана.

Този път българските граждани трябва да протестират не пред парламента, а пред президентството може би, ако президентът Плевнелиев наложи вето на бюджета или сезира КС за таксата върху ВЕИ, заяви още министърът на енергетиката.

Стойнев уточни, че таксата за ВЕИ няма да бъде диференцирана, остава 20% и ще бъде само за производителите на ток от вятър и слънце. Хората, които си произвеждат ел. енергия за собствени нужди и не я продават, няма да плащат таксата.

България е държава членка на ЕС и изцяло ще спазва европейското законодателство, каза Стойнев по повод позицията на Брюксел за "Южен поток".


В същото време той допълни, че българските граждани ще бъдат в правото си да попитат защо има Северен поток, а не Южен, каза министърът. Нямам и досега адекватно обяснение защо няма да има "Набуко", вметна още енергийният министър.

На въпрос дали 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" измества изцяло АЕЦ "Белене", Драгомир Стойнев отсече, че просто замества 5 и 6 блок.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби