Свързани новини

10.12.2013 14:38

Министърът на културата откри второто издание на конкурса MOST

Видян 1271 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Д-р Петър Стоянович, министър на културата и Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство, обявиха на пресконференция днес (10 декември) началото на MOST 2013: конкурс за българско съвременно изкуство. Най-актуалната новина от старта на второто издание на конкурса е, че Министерство на културата е ПАТРОН НА MOST 2013. След процес по набиране на кандидатури и селекционен подбор, се очаква финалистите да бъдат обявени в началото на април 2014г. с пресконференция и съвместна изложба в Зала Средец.


Партньор на Галерията в тази инициатива е  и Alpha Bank – генерален спонсор на сезона.


„Много сме горди и щастливи да имаме подкрепата на най-авторитетната институция  - Министерство на културата, която работи за развитие и съхранение на българската култура като цяло. В тяхно лице намираме естествен партньор в осъществяването на една изцяло българска кампания”, сподели Деница Атанасова-Гергова на събитието.


„През последните няколко години Галерията за модерно изкуство най-активно промотира и подпомага съвременни български творци и това е един от главните мотиви да поемем патронажа на конкурса“, каза  на пресконференцията министър Стоянович. „Английско-българската закачка, заложена в името на конкурса, маркира важния мост, който ще ни отведе към бъдещето.“


Тази година, журито, което ще направи финалната селекция е в състав: Ерик Мурло, колекционер и наследник на най-големото издателство на оригинално графично изкуство - ателие „Мурло“; изкуствоведът и куратор Геза фон Хабсбург (който бе част от журито и в първото издание). Деница Гергова като представител на Галерията ще има финалния глас за определяне на финалистите, с които Галерията ще работи през следващите две години.


Ерик Мурло е дългогодишен партньор на Галерията, той лично посети България, за да представи изложба с изкуството на модерните майстори. Днес Galerie Mourlot (Ню Йорк), създадена от Ерик през 2006 година, пази богатото семейно наследство и наред с това специализира в произведения на съвременни художници.


Д-р Геза фон Хабсбург е международно признат изкуствовед и експерт по изкуството на Салвадор Дали. През 2010 година той бе куратор на най-голямата ретроспективна изложба от графични творби на Дали в София, съвместен проект на Национална галерия за чуждестранно изкуство и Галерията за модерно изкуство. Като жури в първото издание на MOST, Г-н Хабсбург вече има доста задълбочен поглед върху съвременното българско изкуство.


Няма съществена промяна в условията за участие. Конкурсът е отворен за артисти, работещи във всички медии на съвременното изкуство на възраст между 20-45 години. Кандидатите трябва да бъдат български граждани, пребиваващи на територията на страната или  в чужбина. Желателно е  да имат завършено образование по изкуства или понастоящем да са възпитаници на училище по изящни изкуства, както и да владеят английски език. Важно изискване е кандидатстващите да нямат договорености с други частни галерии към настоящия момент.


След първоначалната селекция, журито ще определи 20 автори, от които 5-ма ще  стигнат до финал.


По-детайлна информация за регламента, сроковете и етапите е публикувана на  официалния сайт на конкурса: www.most.modernartgallery.bg Страницата вече е активна.


Документите се подават онлайн на адрес: most@modernartgallery-bg.com


Новото тук е, че кандидатите следва да попълнят Формуляр за кандидатстване, който може да бъде изтеглен от сайта на MOST: 2013. Едно копие се изпраща онлайн на адрес most@modernartgallery-bg.com, а едно печатно копие на ул. Оборище 10.


СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ: 10 декември – 10 февруари 2014 г.


ПЕРИОД ЗА СЕЛЕКЦИОНЕН ПОДБОР: Февруари – Март 2014 г.


Тъй като идеята на конкурса е по-скоро процес на формиране на пазар и  арт мениджмънт на български артисти, всъщност това, което Галерията предлага на отличените е свързано с  тяхната творческа  кариера и развитие.


НАГРАДА ЗА ФИНАЛИСТИТЕ:


    Произведенията на четиримата финалисти, номинирани от журито, ще бъдат показани в съвместна изложба в Галерията за модерно изкуство;


    Те ще бъдат активно промотирани от Галерията в рамките на събитието и ще получат кураторска оценка от международно жури;


    4 самостоятелни изложби на финалистите в Галерията за модерно изкуство – от април 2014 до февруари 2015;


НАГРАДА ЗА ПОБЕДИТЕЛЯ:


    Ексклузивно представяне и промотиране от Галерията в рамките на една година;


    Позициониране на пазара на изкуство, срещи с български и международни колекционери и ценители на изкуството;


    Участие на международни арт събития, в които  Галерията участва;


    Каталог на артиста;


Деница Гергова подчерта, че конкурсът не  се фокусира толкова върху намирането на артисти, които тепърва тръгват по своя път в изкуството, а по-скоро утвърдени имена, автори с бекграун, на които да бъде предложена нова публика и по-широк пазар за тяхното изкуство. Базисните критерии, които биха били добър атестат за кандидатстващите са: завършен артист с ясно дефиниран стил и модерно мислене; оригинална концепция; творчески опит; придобити награди и отличия; образование в сферата на изкуствата;


В периода на цялата кампания се очакват  много активности и арт пърформанси,  предстоят изложби и изяви на артистите, както и международни съвместни участия с Галерията.


MOST: ПРОЕКТЪТ


Като институция, която работи за развитието на пазара на изкуството в България вярваме, че в съвременния глобален свят, арт мениджмънтът има ключова роля за превръщането на един артист в световен феномен. През 2010г. създадохме арт платформа, която да промотира и популяризира талантливи български творци и съвременното българско изкуство като цяло. Проектът MOST получи широка институционална подкрепа и оценката на международнопризнати  ментори като Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, художникът Питър Блейк и други. Конкурсът MOST насърчава новаторството в изкуството и дава възможност за изява на български артисти от страната и чужбина, като им предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво.


На оценените от авторитетно международно жури автори, Галерията ще предложи професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар.


MOST 2011: РЕЗУЛТАТИТЕ


Живописецът Антоанета Гълъбова бе големият победител от MOST:2011. С нейна самостоятелна изложба в Галерията през октомври и ноември месец тази година завърши първото издание на конкурса.


Останалите финалисти бяха: Калия Калъчева – живопис, скулпторът Златин Орлов, концептуалните артисти Калоян Илиев-Кокимото и Павлина Чакърова, майсторът на художествената фотография Арслан Ахмедов.


Резултатите:


     6-мата финалисти участваха в съвместна изложба в Галерията за модерно изкуство;


     В периода 2012-2013 г. всеки от тях имаше самостоятелна изява в пространството на галерията;


     Арт мениджмънт и представяне пред колекционери;


     19 български артисти, включени в short list selection на международното жури участваха в съвместна изложба във  VIVACOM ART HALL, наши партньори в първото издание на конкурса.


     Представяне в  VII-то издание на най-престижния Фестивал за съвременно изкуство в Турция – Contemporary Istanbul ( 22-25 ноември 2012) и печатен каталог на българските артисти, които Галерията представя;


     Артистите на MOST се включиха в кампанията „Цветни улици“ за облагородяване на градската среда чрез изкуство.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и