Свързани новини

09.12.2013 14:15

К. Добрев: Налагат се бързи промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

Видян 854 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приключи работата на временната анкетна комисия, която се занимаваше с тефтера на Филип Златанов. Тя беше създадена на паритетен принцип с участие на всички политически сили и аз не мога да не се похваля, че докладът беше подписан от всички народни представители, които участваха в комисията. Следователно е достатъчно ясен, обективен и подкрепен от всички сили. Това заяви пред журналисти в парламента Кирил Добрев, народен представител от ПГ на КБ и председател на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в НС. Той допълни, че постъпилите преписи в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за последните 3 години са били 868, а едва 180 от тях са решени в срок. „Имаме над 150 преписки, които се мотат в комисията повече от 1,5 години и събират доказателства. Друг дефект, който установихме е, че председателят има изключително силна, еднолична власт и пряко подчинена на него специализирана администрация. Председателят разпределя преписките на юристите и той решава кога да влязат за разглеждане в комисията. Така четирима юристи са гледали повече от 60% от всички постъпили преписки в комисията”, обясни Добрев.


„В зала ще предложа още две промени, освен подготвените до момента. Към днешна дата законът работи по следния начин: и министърът на енергетиката, и директорът на училището в Годеч ги третират по един и същ начин – плащат една и съща глоба, ако закъснеят с декларацията. Аз мисля да има диференцирана ставка и тя да бъде по една работна заплата, според нейния размер”, обясни Кирил Добрев. Според него преди всяко заседание всички независими регулаторни органи и комисари трябва да подписват декларация, в която да заявяват, че нямат конфликт на интереси по разглеждания случай, както и че върху тях не е упражняван икономически и политически натиск. „Т.е. някой не им се е обадил по телефона, за да каже този казус в каква посока да бъде решен”, заключи Кирил Добрев.


Трябва да има ясни правила за начина на избор на членовете на комисията


Мая Манолова, зам.-председател на НС, допълни, че след проведено публично обсъждане в парламента, с участие на граждански организации, всички са се обединили около мнението, че са необходими спешни промени в Закона за конфликт на интереси. „На първо място, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да започне да работи наистина като колективен орган, а не всички решения да се вземат еднолично от нейния председател. Предлагаме да има случаен принцип при разпределянето на преписките, да има по един член на комисията докладчик по всяка преписка, а експертите, които ще работят по нея, също да се разпределят на случаен принцип”, каза Манолова. По нейните думи трябва да има ясни правила и процедури за начина,  по който ще се избират членовете на тези комисия. Тя обясни, че в момента органът работи в намален състав, след подаване на оставки на двама от членовете й, а останалите трима също предстои да бъдат сменени, тъй като по отношение на тях важат правилата за предстоящата ротация. „Буквално след няколко месеца в тази комисия няма да има членове, което налага и бързите промени в закона. Искаме новите членове да бъдат избрани по едни прозрачни и ясни правила, пред очите на цялото общество”, категорична е Манолова.


Разширява се обхватът на хората, които попадат под този закон


Зам.-председателят на НС заяви, че ще бъдат повишени изискванията за професионализъм и за безупречна публична репутация на хората, които ще бъдат членове на тази комисия. „Други промени, които ще прецизират и ускорят самите процедури по установяването и предотвратяване на конфликт на интереси, са съкращаване на административното и съдебно производство, така че в едни бързи и ясни срокове, комисията да може да се произнася. Разширяваме и кръга на хората, които ще попадат под обхвата на този закон. Всички хора, които боравят с публични пари, включително и с разпределяне на европейски средства, трябва да отговарят на изискванията на закона”, каза Мая Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния