Свързани новини

06.12.2013 13:01

М. Габриел: Трябва да се действа сега или никога за мира и демокрацията в ДР Конго

Видян 1041 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Евродепутатът Мария Габриел от Групата на ЕНП/ГЕРБ организира съвместно с EURAC (Европейска мрежа за Централна Африка) конференция на тема "Демократична Република Конго две години след изборите: състояние и перспективи". Във форума в Европейския парламент взеха участие високопоставени лица, сред които Мартин Коблер, ръководител на Мисията на ООН за стабилизиране на ДР Конго (MONUSCO), Коен Вервеке, координатор за региона на Големите езера на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и Флавиен Мисони, Национален изпълнителен секретар на Независимата национална избирателна комисия (INEC) в ДР Конго.


Като ръководител на Мисията за наблюдение на ЕС на президентските и парламентарни избори в Демократична Република Конго през ноември 2011 г., Мария Габриел заяви, че изборите продължават да бъдат предизвикателство, защото тяхната легитимност се оказа оспорвана. Тя обърна внимание на националните консултации, провеждани от президента Кабила. „Трябва да бъдем много внимателни към последствията от препоръките в резултат от тези консултации, които потвърждават предложенията на мисията в окончателния ни доклад през 2011 г.”, подчерта Мария Габриел.


Мартин Коблер отбеляза, че засиленият мандат на MONUSCO, Рамковото споразумение от Адис Абеба, сближаването между различните участници в международната общност като ЕС, Африканския съюз и Организацията на обединените нации позволяват по-оптимистична прогноза за бъдещето на ДР Конго. Според него конгоанското гражданско общество трябва да играе по-голяма роля в помирението, включително на регионално ниво.


Коен Вервеке подчерта промяната в степента на ангажираност на региона - все още има разделение, но е налице обща цел за слагане край на въоръжените групи. Предизвикателството сега е тази ангажираност да се превърне в действие.


Преглед на текущите реформи на избирателната система, избирателния календар за следващите местни избори и предварителния график за общите избори през 2016 г. направи Националният изпълнителен секретар на INEC. Той отбеляза, че избирателната комисия е в центъра на процеса, но не е единственият участник.


По време на дискусията беше подчертана и важността на участието на жените, които да бъдат представени на всички нива на вземане на решения и в преговорите за мир и консолидиране на демокрацията. Необходимо е също гражданите да покажат голяма бдителност, да се зачита избирателния закон и да се предотврати опасността от реинтеграция на бившите бунтовници в националните въоръжени сили и амнистията.


„Трябва да бъдем бдителни по отношение на предложените дати за предстоящите избори, на прозрачността и диалога. Междувременно правителството на ДР Конго трябва да предприеме действия, включително и на регионално ниво, а за това е необходим истински дух на сътрудничество", обобщи Мария Габриел на финала на конференцията.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а