Свързани новини

05.12.2013 15:16

Българските банки изместват гръцките

Видян 1590 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

2013 г. се очертава като годината на българските банки. Или както казват в бранша – на тези с преобладаващо наше участие. Два от деветте трезора родна собственост (б.р. ако не броим и Д банк за десети) влязоха сред първите четири най-големи играчи на пазара.


Досега позициите в Топ 5 бяха дълги години еднакви. На първо място неизменно е Уникредит Булбанк, която е италианска, а най-голям акционер в нея при Кадафи беше Либия чрез свои фондове. ДСК, която пък е унгарска собственост, я следва по петите. До момента третата позиция беше на Обединена българска банка, която де факто е гръцка – на Националната банка на комшиите. След нея се разменяха гръцката Юробанк, на нашия пазар по-известна със старото си име Пощенска, и австрийската Райфайзенбанк.


В новото подреждане на база размер на активите, публикувано от Българската народна банка, третото място вече принадлежи на Първа инвестиционна банка. Навръх своята 20-годишнина тя взе под покрива си и средноголямата Юнион банк, основана от българи, впоследствие преминала в унгарски, а оттам – в баварски ръце. Днес тя отново е наша.


Четвъртото място е за Корпоративна търговска банка, която в минали години беше девета. Само през 2013 г. нейните активи са нараснали 25%, а отпуснатите кредити – двойно. За пет години ръстът на активите и собствения капитал е 4 пъти.


Едва пета остава Обединена българска банка, която затваря Първа група в класацията на БНБ. Веднага след нея намира място Райфайзенбанк, а седма е Пощенска банка. Десетката на лидерите се допълва от Централна кооперативна, френската Сосиете женерал, както и гръцката Пиреос.


Данните на БНБ показват и още един важен показател за доверието в българския финансов сектор и цялата система. Оказва се, че все по-големи спестявания населението и фирмите държат в левове, а не в алтернативни валути като евро, долар или популярния по време на най-лошата част от кризата швейцарски франк.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат