Свързани новини

05.12.2013 13:45

Само 10% от фирмите правят хляб по стандарт

Видян 1421 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едва малко над 10 процента от производителите на хляб у нас правят самун по утвърдения стандарт „България”. Това съобщиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.  


Общо фирмите, които правят насъщния за пазара у нас, са около 650, като близо 50 от тях са големите производители. Работещите дружества по стандарта за БГ хляб са 77 на брой. Този стандарт не е задължителен. Производителите имат право да правят хляб и да го пускат за продажба и без него. Фирмите, които го притежават, работят по завишени критерии и минават през специална процедура. Накрая стандартът се одобрява от агенцията по безопасност на храните, ако дружеството е покрило необходимите изисквания, обясниха от камарата на индустриалните хлебопроизводители, цитирани от "Новинар".


От бранша уточниха, че стандарт притежават повечето големи производители, макар че има и малки пекарни със сертификата. Стандартите за производство на брашно и хляб "България" са в сила от април 2011 г., като сертифицират различните видове насъщен – „Добруджа”, „Бял” и „Типов”. Самунът по стандарт се предлага в три грамажа - 500, 650 и 830 грама. Срокът му на годност е две денонощия.


Междувременно хлебопроизводителите предупредиха, че фирми от бранша може да фалират, ако не се предприеме стратегия за плавно повишаване на цената на насъщния. В началото на декември производителите обясниха, че някои от тях са затруднени финансово. Въпреки това от бранша увериха, че е малко вероятно хлябът да поскъпне в близките няколко месеца. В същото време някои хранителни вериги пуснаха самун на промоция. Така 650 г хляб излиза по-малко от 40 стотинки.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и