Свързани новини

03.12.2013 10:04

Бежанците вдигнаха наемите в София

Видян 1526 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бежанската вълна започна да раздвижва имотния пазар в столицата и това се наблюдава от 2-3 месеца насам, пише „Труд".


Докато повечето бедни пришълци от Сирия продължават да живеят в лагерите за временно настаняване в София, по-заможните тръгнаха да си търсят квартири под наем.


Според данни от статистиката на най-големия портал за недвижими имоти, предоставени на вестника, между октомври и ноември тази година има видимо изменение на стойността на наемите в два квартала, разположени близко до един от бежанските центрове - "Красна поляна" и "Овча купел".


В същото време подозренията, че хората, живеещи в района на "Малкия Бейрут" в столицата - около Женския пазар и ул. "Пиротска", ще започнат масово да продават апартаментите си заради нашествието на пришълци от чужбина там, засега не се оправдават, сочи статистиката.


Къде се настаняват сирийците


Брокери на имоти твърдят, че бежанците още през октомври са се ориентирали трайно към наемане на квартири в кварталите, разположени в близост до "Военна рампа". Това са "Орландовци", "Надежда", "Обеля", "Овча купел", "Западен парк" и "Красна поляна".


Предпочитанията са към наемане на по-големи апартаменти, в които се настаняват или многолюдни семейства с повече деца, или направо по няколко семейства.


Засега тази тенденция е довела до увеличение на наемите само в два квартала - "Красна поляна" и "Овча купел", където всъщност предлагането и възможностите за избор са и най-големи. В "Красна поляна 2" например през ноември средният наем се е увеличил с 12% в сравнение с месец по-рано. Ако тогава средната наемна цена на тристаен апартамент е била 174 евро, то през ноември вече е 195 евро.


В "Красна поляна 1" - в частта, разположена най-близо до трамвайната линия, за същото време наемите са поскъпнали с 9 на сто - от средно 239 на 261 евро пак за 3-стаен апартамент.


В "Овча купел" средният наем на големите жилища се е вдигнал от 220 на 237 евро, т.е. със 7 процента.


Интересното е, че в друг квартал, също разположен близо до "Военна рампа" - "Западен парк", за същото време наемите са намалели с 3%. Там предлагането е несравнимо по-малко, имотите са старо строителство и масово се оферират необзаведени.


"Нормално е това да се случва. Вероятно, ако бежанците или поне част от тях, се интегрират тук и си намерят работа или започнат бизнес, ще усетим още по-силно влиянието им върху имотния пазар", коментира Добромир Ганев, шеф на имотна агенция.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни