Свързани новини

02.12.2013 14:10

Примамват младите лекари да работят в районите без болници с по-високи заплати

Видян 1391 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата замисля стимули за лекарите, готови да работят в районите с ограничен достъп до здравеопазване. Пред в. "Труд" шефът на здравната каса Румяна Тодорова заяви, че се мисли за вариант медиците, които ще обслужват региони, останали без болници, да получават по-високи заплати.


Според управителя на фонда подобен вид стимули могат да се прилагат спрямо младите доктори. Тодорова подчерта, че трябва да се развива гъвкава политика спрямо осигуряване на достъпа до системата.


Начините за привличане на лекари към такива региони трябва да се заложи в Националната здравна карта, която се разработва в момента, смята шефът на НЗОК. Тя предлага документът да има две части. В една да се опише настоящото състояние и да се направи анализ защо в някои части на страната няма функциониращи здравни заведения. Според нея трябва да се даде обяснение защо, когато се закрие общинска болница, от населеното място си тръгват всички специалисти, след това и личните лекари и фармацевтите.


Втората част трябвало да има прогнозен характер. В нея да се разпишат опасните тенденции, както и мерките за преодоляването им. "А след като са осигурени стимули, вече ще е лесно да върнем специалистите в оголените райони", коментира управителят на НЗОК. Тя добави, че трябва да се отчетат демографските характеристики на дадения район и да се определи от какъв тил лечебно заведение има нужда там.


В здравната карта ще бъдат заложени критерии за качеството на медицинската грижа, предлагана от лечебниците. Болниците, които са излекували добре пациентите си и на тях не им се е наложило да търсят помощ в други лечебни заведения, ще получават средства от касата.


 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва. На това