Свързани новини

01.12.2013 16:12

Харчим 3,5 милиарда лева по празниците

Видян 1239 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

3,5 милиарда лева е сумата, която се очаква да изхарчат българите в празничния декември. Най-много заделяме за посрещане на Нова година извън дома, както и за бяла и черна техника, съобщава бТВ.

Българите все по-често предпочитат да посрещнат Новата година извън дома. Така за 2-3 нощувки в страната отделя между 200 и 400 лева. На Коледа пък се харчи най-много за трапезата и подаръците. Всяко семейство отделя около 35% от доходите си през декември за празниците. За да не надхвърлим прекалено бюджета си, финансисти съветват най-напред да запишем неотложните си разходи на хартия. Това са както сметки за ток и парно, така и храна и изплащане на кредити. Едва след това трябва да направим бюджета за подаръци и празници. В противен случай рискуваме да се поддадем на изкушенията повече, отколкото можем да си позволим. Особено внимателни с емоционалните покупки трябва да бъдат притежателите на кредитни карти, съветват финансисти.

Януари е най-тежкият месец не само за потребителите, но и за бизнеса. Затова коледните промоции често продължават и след Нова година. Така част от покупките - като например бяла или черна техника за дома, може да останат за сметка на януарската заплата, до която пък ще се преживява по-лесно.

Анкета сред българите обаче показва, че всяко семейство ще разполага с по-малък бюджет за коледните празници през тази година. Въпреки че намаленията в големите магазини в момента са между 20 и 50% , повечето хора все още не са започнали с коледното пазаруване и смятат да го отлагат до последно. Причините са различни. Оказа се, че най-много пари по Коледа отделяме за подаръци за децата и семейството. Бюджетът ни обаче намалява. В сравнение с миналата година повечето смятат да отделят по-малко за празнични покупки, а в най-добрия случай толкова, колкото и предходната година. Много от анкетираните не споделят консуматорския дух, свързан с празниците и споделят, че Коледа за тях е време на добро настроение, еуфория и ново начало. 






Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат