Свързани новини

28.11.2013 10:11

Агент и щатен на ДС начело на Българско-американска кредитна банка

Видян 3473 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнителният директор на Българско-американската кредитна банка (БАКБ) Васил Симов е с агентурно минало, а впоследствие работи и като щатен служител на Държавна сигурност. Той е начело на трезора от лятото на 2011 г., когато беше закупен от Цветелина Бориславова.


Днес комисията по досиета обяви проверката за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби на ръководството на БАКБ (решение №2-265 от 27 ноември 2013 г.).


Васил Симов първоначално е вербуван още в казармата през 1976 г. от Трето управление на ДС(военното контраразузнаване, ВКР) като агент под псевдонима „ВЛАДКО”. Тогава той е едва 18-годишен.


След казармата агентурната му дейност  продължава за Софийско градско управление (СГУ) на МВР по линия на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването). В СГУ е работил и по линия на Шесто управление на ДС. Свален е от оперативен отчет през 1982 г. след 6 години сътрудничество.


През януари 1983 г. той обаче е назначен за щатен служител на СГУ, когато вече е 25-годишен. Няма данни до кога е продължила кадровата му служба в ДС. Според изнесените от комисията данни работното му дело като агент е запазено въпреки протокол за унищожаване на документите, свързани с агентурната му дейност от 1990 г.


Васил Симов е известен и с това, че е един от основателите и председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса от 1998 г. Освен изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка е и бивш шеф на „СИБАНК”.


Името му беше оповестено от комисията по досиетата за първи път това лято при проверката  "Интернешънъл Асет Банк" АД, бившата Първа източна международна банка АД (1991-2004), където той е член на Управителния й съвет (1993-1994).


„Всичко си спомням, но не бих желал да го коментирам”, заяви Васил Симов пред desebg.com, потърсен за коментар още при първото му огласяване.


Първа източна международна банка АД (1991-2004), в чийто Управителен съвет името му фигурира е известна още като банката на СИК. Сред големите акционери на банката през 90-те години на ХХ век са фирмите „Интергруп”, „Бухал” на Рахмат Сукра, шампион по борба, „Омега” на Румен Николов-Пашата и др. Първоначално в управителните й органи фигурират Младен Михалев – Маджо и Венцислав Стефанов като съдружници в „Интергруп”.


В „СИБАНК” той е заемал следните ръководни позиции: член на Управителния съвет (2001), а през 2002 г. последователно е избран за председател на Управителния съвет и изпълнителен директор.


От 2007 г. Симов е член на Съвета на директорите на „СИЕСАЙЕФ” АД, частно инвестиционно дружество, в което акционер е банкера Цветелина Бориславова. От 1994 до 1996 г. Симов е Председател на надзорния съвет на „Общо застрахователно дружество” АД.


Васил Симов е магистър по икономика от ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС), специалност статистика. В края на 1990 г. участва в създаването на първата в България борса – Софийската стокова борса (ССБ), година по-късно става председател на Съвета на директорите, а от март 1998 г. е и неин главен изпълнителен директор. Преподава „Борси и борсови операции” в УНСС.


Щатен от Първо главно управление в надзора на БАКБ


Освен Васил Симов в БАКБ е обявен още един сътрудник на ДС. Това е щатният служител в Първо главно управление на ДС от 1982 г. Евгений Иванов. Той е обявен качеството му на член на Надзорния съвет на БАКБ от февруари 2006 г.


Името му е огласено за първи път при проверката на Националния осигурителен институт през 2009 г. в качеството му на член на Надзорния съвет от ноември 2006 г.


Името му попадна и в списъка на дипломатите с досиета през декември 2010 г. Тогава той беше обявен като постоянен представител, посланик на България в Брюксел в периода 1993-1997 г. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения и Дипломатическа академия, Виена.


От 2006 г. Иванов е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От 2000г. до 2006 г. г-н Иванов е бил главен секретар на Съюза на работодателите. Преди това, от 1998г. до 2000 г. той е изпълнителен директор на Български Форум на Бизнес лидерите, филиал на Форум на Бизнес Лидерите на Принца на Уелс, Великобритания.


В официалните му биографични данни, публикувани на сайта на БАНБ, е посочено, че в периода 1983г. – 1993 г. Иванов е работил в Министерство на външните работи и на различни дипломатически мисии. Всъщност дейността му като разузнавач от ПГУ е легендирана от дипломатическите му постове.


Той е бил трети секретар в Мисията на България към ООН в Ню Йорк; директор в Министерство на външноикономическите връзки, координатор на всички финансови помощи за България от Япония.


Евгений Иванов е бил изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите свързан с Принц Чарлз, както и председател за София на клуб „Дипломатическа академия – Виена”.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден