Свързани новини

27.11.2013 14:11

Явор Куюмджиев: Решението за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде експертно и политическо

Видян 989 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Каква технология ще бъде избрана за строене на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е въпрос на експертно и политическо решение. В България познаваме само т. нар. технология "вода под налягане" и е нормално да се спрем на такава. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Що се отнася за самия изпълнител на седми блок, той обясни, че няма подписани договори и споразумения и нищо не е поръчано. "Говорим за една идея, която предстои да се развива. Ще настояваме за спазване на всички правила и ще се спазят всички европейски правила за прозрачност, за да бъде изборът неоспорим", категоричен бе той. Народният представител обясни, че както и за всички ядрени проекти по света от момента на взимане на решение до включването му в експлоатация минават между 15 и 20 години. По думите му ни чакат няколко години одобрение, лицензиране, разрешителни, които трябва да се изпълнят.


Без АЕЦ "Белене" и нови мощности на АЕЦ "Козлодуй" след 20 години няма да имаме електроенергия


"Проектите АЕЦ "Белене" и нови мощности на АЕЦ "Козлодуй" са абсолючтно задължителни за нашата страна след 15-20 години. Колкото и да струва те, без тях, след този период,  няма да имаме друга електроенергия", заяви Куюмджиев.  Той обясни, че има 3 анализа според които, в рамките на следващите 20 години на територията на България, на цяла Югоизточна Европа, която е почти откъсната от останала част на Европа що се отнася до свързаност на енергийните системи, ще са необходими 20-30 блока от типа на "Белене" и "Козлодуй".


"2013г. можехме да имаме първи реактор в Белене, който да произвежда най-евтината електроенергия. Вместо да имаме 2 000 мегавата евтина енергия от Белене,  имаме над 2 000 мегавата свръх скъпи соларни и вятърни електроцентрали, това, което колегите от предишното управление направиха", коментира депутатът.


На въпрос, колко ще струва електроенергията, ако се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй", той отговори, че ядрената енергетиката е най-евтината, но е рано е да се каже каква ще е точно цената след 15 години, когато влезе в експлоатация, защото няма как да знаем колко ще струва електроенергията тогава. "Токът ще остане на същата цена, каквато е в момента. Нарастване ще има, вероятно поради инфлацията и други фактори", обясни народният представител от ПГ на КБ. Той припомни, че производствената цена от "Белене" е била определена в порядъка на няколко стотинки сравнима с тази на Козлодуй. Според него, ако искаме да имаме ток, трябва да си развиваме ядрената енергетика и припомни, че на проведения референдум за АЕЦ "Белене" в началото на тази година, 65% от гласувалите са били "За". По думите му БСП е най-последователната партия в политиката си за ядрената енергетика. "Винаги сме подкрепяли ядрената енергетика и сме били за нейното развитие. В нашата програма е записано, че развитието й  ще се извърши чрез изграждането на АЕЦ "Белене" и нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", за целия мандат, от който има още 3 години и половина", заключи Явор Куюмджиев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв