Свързани новини

27.11.2013 10:20

Съдът узакони Синята зона и скобите в София

Видян 1585 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административния съд – София-град, с което винетките за паркиране и слагането на скоби на автомобилите бяха обявени за незаконни, съобщи офнюз.бг.


Делото беше образувано преди близо година по жалба на гражданските сдружения ДНЕС и “Видовден”. На 25 февруари тази година столичният Административен съд отмени ключови текстове Наредбата за организация на движението на територията на Столична община и на практика обяви за незаконно действието на платените зони за паркиране.


За незаконни бяха обявени разпоредбите, с които е въведен режим за платено паркиране на живеещите в центъра на София.


Съдът обяви за незаконни и нормите, които дават право на безплатно паркиране за автомобилите, собственост на общината и други структури на общинската администрация.


Това решение беше оспорено пред ВАС от Столичния общински съвет и Центъра за градска мобилност (ЦГМ), като съдиите са уважили иска им. Според ВАС предходната инстанция неправилно е тълкувала дейността на ЦГМ като административна принуда при преместване на автомобил и поставянето на “скоба”.


Според съда поставянето на ”скоба” не е принудителна административна мярка и общините имат право да въвеждат различен режим по силата на закона, като установят зони за паркиране.


На друго мнение обаче е прокуратурата, която е изразила становище, че блокирането на автомобили чрез поставянето на скоби “по своята същност представлява принудителна административна мярка, която се налага от служители на търговско дружество, което не е овластено от закона да осъществява такава дейност и което търговско дружество получава приходи, които не му се полагат.”


Жители от централната част на София изразиха недоволството си от режима на преференциално паркиране на автомобили по „постоянен адрес”. Според тях така се въвежда дискриминация по местоживеене и незаконност на таксата. Пред съда те оспорват и разпоредбите относно въведения режим за служебен абонамент, който ги засяга, защото също им пречи да паркират свободно автомобилите си, недоволни са и от незаконно възложени правомощия на търговското дружество “Център за градска мобилност” ЕАД, въз основа на които гражданите биват санкционирани при неспазване на създадения режим.


На практика съдът не е стигнал до разглеждане на случая по същество, като не го допуска за разглеждане и прекратява съдебното производство. Мотивите на гражданските сдружения и отделните жалбоподатели жители на централната част на София, нямат доказан правен интерес. “Допустимо е обжалване само на този подзаконов нормативен акт, който засяга правната сфера на жалбоподателя като правен субект”, аргументират се съдиите.


Решението им е окончателно и не подлежи на обжалване.


Новите правила за паркиране в Центъра на София бяха въведени от 1 септември 2012 г. С тях платената зона за паркиране беше значително разширена и беше разделена на Синя и Зелена зона, а цената за престой в Синя зона се увеличи двойно.


За живеещите в центъра на града беше въведен годишен абонамент, за да могат да паркират пред дома си.


Приходите на Центъра за градска мобилност от платено паркиране и вдигане на колите се увеличиха близо 40% за година.


Срещу новите правила за паркиране имаше серия от протести миналата есен, но те не помогнаха.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни