Свързани новини

18.11.2013 13:50

Над 100 000 гратисчии свалени от рейса в София

Видян 1744 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

107 521 гратисчии са свалени от линиите на столичния градски транспорт от началото на годината, съобщи Блиц.бг.


Кондукторите са проверили над половин милион пътници, сочи статистиката до края на октомври. 30 000 са отнесли глоби от по 20 лева, а на останалите са написани протоколи или актове. „Затегнатият контрол увеличи броя на заловените пътници без билет”, обясни пред в. „Монитор” шефът на контрольорите инж. Васил Велев. Най много пътници без билет са заловени по крайградските линии. Вместо да платят глобата си обаче, гратисчиите обръщат рейса в бойно поле. От началото на годината гратисчии са пребили 45 контрольори. Нередовните куражлии освен с юмруци заплашват кондукторите с триони и сърпове. „По-голяма част от случаите сме регистрирали в крайградските линии, където хората бяха свикнали да пътуват като гратисчии“, обясни Велев. Центърът за градска мобилност е залят от обаждания и жалби срещу постоянния контрол в селските рейсове.


„Всеки ден ни питат кога ще ги махнем”, разказва Велев. Войната по тези линии ескалира заради билетчето от левче, защото контрольорите не глобяват нередовните пътници.


Само преди дни инспекторка е нападната от семейство гратисчии по автобусна линия 5. Тримата куражлии отказват да купят билети от шофьора и контрольорката спира автобуса на следващата спирка, за да слязат. Вместо това те вадят сърп и трион и заплашват шофьора. „Синът ме ритна в дясното бедро, после ме хвана за него, за да ме свали от автобуса, и при схватката ми измъкна маратонката”, разказва контрольорката.


Докато се разиграва екшънът със служителката, майката и бащата не си губят времето, а удрят вратите с торбите си, които са пълни с метални предмети. Служителите все пак успели да свалят побойниците, но те не спрели дотук, а започнали да замерят с камъни автобуса. В това време дошла патрулка на 8-о РПУ, а семейството тръгнало да бяга през полето с маратонката в ръка.


Четирима куражлии за последните осем месеца пък са пребили контрольори около района на Сточна гара. „Тези случаи завършиха със сериозни наранявания, посинено око и разбита устна. Служителите са си извадили медицинско и в момента се водят дела срещу нарушителите”, обясни Велев. В същия район преди месеци ученик от Столичната математическа гимназия е засечен от екип от трима контрольори. Хлапакът удря един от служителите в главата и той изпада в безсъзнание. От удара контрольорът получава тежко увреждане на мозъка.


След девет месеца болничен той излиза в пенсия като инвалид. „Хората са изнервени и си изкарват стреса на контрольорите, защото не са свикнали да приемат пътуването без билет като сериозно нарушение или престъпление”, обясни пред „Монитор” контрольорът Николай Кръстев. Преди половин година той е заплашван с нож от нередовен пътник. „Веднъж дори извадиха срещу мен и пистолет”, спомня си контрольорът. Само бързата реакция на цивилен полицай го е спасила от ромския линч тогава. След заплахите и побоищата повечето контрольори имат психически проблеми и напускат работа.


„Никой не иска да рискува живота си за проверката на едно билетче. Ако човек, който не може да даде 1 левче, ти извади оръжие, естествено, че няма да ти издържат нервите и ще предпочетеш по-спокойна работа”, твърди Кръстев. През тази година е приключено и едно от делата за побой над служители на ЦГМ. За удар в лицето си контрольорката Красимира Петкова трябва да получи 1000 лв. от своя нападател. „До ден днешен служителката ни не е получила нищо, защото въпросното лице е без работа и съдебните изпълнители няма как да вземат обезщетението”, обясни Велев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион