Свързани новини

15.11.2013 13:20

Получаваме 7 млрд. евро за земеделие между 2014 - 2020 г.

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През следващия програмен период на ЕС 2014 - 2020 г. България ще получи за земеделие 7 млрд. евро, съобщи нюз.бг. Това стана ясно по време на форум организиран от представителството на Европейската комисия у нас, в който участват вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, евродепутатите от групата на социалдемократите и на либералите Ивайло Калфин и Фелиз Хюсменова, както и председателят на Българската агенция за безопасност на храните Пламен Моллов.


Средствата са завишени с 2 млрд. лв. спрямо тези, които страната ни получи за периода 2007-2013, заяви евродепутатът Ивайло Калфин. От тях 5.5 млрд. евро ще бъдат за директни плащания, а 1.5 млрд. евро ще са за програмата "Развитие на селските региони".


Вицепремиерът Зинаида Златанова, посочи, че увеличаването на средствата за земеделие е част от политиката на ЕС за сближаване нивата на субсидиите, които българските земеделски производители получават, със средните нива на плащанията в ЕС.


Златанова призова заинтересованите граждани и стопанства активно да търсят информация по отношение на европейските програми, защото правителството не може да разработи варианти за всеки конкретен случай.


Важно нововъведение е, че земеделски производители, които получават директни плащания от над 150 хил. евро ще подлежат на ограничения за сумите над тази граница. Минималният размер е 5% от горницата над 150 хил. евро, но държавите могат да решат да направят този процент по-голям.


Сред нововъведенията в селскостопанската политика е, че младите фермери ще получават с 25% по-високи субсидии за период от 5 години, заяви Калфин. По думите му това се прави с цел да се стимулира работата в земеделието и по този начин населението от тези региони да има стимул да остане в тях. Също така се предвижда да има публичен регистър на фермерите. които получават най-големите и средноголемите субсидии или участват в програмата за регионално развитие. Калфин посочи, че в момента около 80% от директните плащания се получават от изключително малък процент фермерите.


Предвидено е част от директните плащания, които отиват за зърнопроизводители, овощари, животновъди и др., да се задържат. Тези задържани средства ще служат за компенсации в случай на суша и природни бедствия, но ако през настоящата година не настъпят такива то задържаните субсидии ще се преведат по сметките на земеделците за следващата година.


Земеделските производители трябва да имат предвид, че Европа започва да ограничава своя бюджет за земеделие, като за периода 2014 - 2020 г. той е 38% от общия за ЕС, колкото и за рамковия период 2007 - 2020 г., посочи Калфин.


Очаква се през 2016 г. Европейският съюз да преразгледа цялостния бюджет за периода 2014-2020 г. и ако има индикации, че икономическата конюнктура се подобрява, то е много вероятно да се увеличи размерът на европейските програми над този, който договаряме сега с Европейската комисия, допълни Калфин.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец