Свързани новини

11.11.2013 14:25

Поетапно вдигат акциза на цигарите

Видян 1195 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данъчната ставка върху акциза на цигарите ще бъде поетапно увеличена до 2016 година, съобщи нюз.бг. През предстоящата 2014 година ставката ще е 148 лева за 1000 къса цигари, през следващата 2015 година обаче тя ще стане 155 лева, отново за 1000 къса цигари, а през 2016 година данъчната ставка ще е в размер на 165 лева.


Това стана ясно при представяне на промените в данъчната политика и данъчното законодателство за следващите 2014, 2015 и 2016 година, като зам.-министърът на финансите Людмила Петкова описа целта на измененията във всеки един данъчен закон:


Насърчаване на икономическото развитие, увеличаване на инвестициите и заетостта, по-малка административна тежест, по-ниски разходи на бизнеса и гражданите и не на по-следно място повече бюджетни приходи са приоритети, заложени в данъчната политика на страната ни.


Правителството ще насочи усилията си към запазване на ниски данъчни ставки за корпоративни данъци и данъци върху доходите на гражданите, като задачата е това да бъде стимул за по-големи инвестиции, икономически растеж и заетост. При някои категории стоки обаче, като например тютюневите изделия, данъчните ставки ще се движат в посока „нагоре".


Не е ясно обаче, с колко ще бъдат увеличена цената на цигарите за кутия, тъй като тепърва ще се прави анализ на това. „Ако съотношенията акциз:цена се запази, цигарите, които сега струват 4,50 лева, ще поскъпнат до 7 лева. Това не трябва да се допуска", отбеляза зам.-министър Петкова.


Данъчната ставка на данъка върху лихви по депозитни сметки ще бъде поетапно намалявана по следния ред - 8% ще е за доходите, придобити през 2014 година; 6% ще е за тези през 2015 година и 4 на сто ще е за парите, придобити през 2016 година.


Данъкът върху добавената стойност (ДДС) остава 20 на сто и през следващите три години.


Факт обаче ще е въвеждането на нов режим „Касова отчетност на ДДС", валиден за малките и средни компании, които не могат да си платят ДДС-то, преди да са получили парите от своите клиенти.


Инвеститорите, които влагат 5 млн. лева и разкриват 20 нови работни места също ще могат да се възползват от специален ред за начисляване на ДДС и от съкратения 30-дневен срок за възстановяване на данъка. До момента от тази преференция се възползваха само инвеститорите, които влагат поне 10 млн. лева и осигуряват поне 50 нови работни места.


Основната промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане засяга производствените предприятия в общини с висока безработица, като за такава община ще се приема всяка, в която незаетостта на гражданите е с 25% по-висока от средната за страната. Предприятията в такива населени места ще се възползват от преотстъпване на корпоративния данък на 100%. Промените в акцизите се отнасят още и за обезпечения върху акцизни стоки, като това цели облекчаване на лицензираните складодържатели.


Обезпеченията върху складираните акцизни стоки ще бъдат в размер на 20%, а не както досега - 30 на сто от размера на акциза. Без обезпечения остава съхраняваният дестилат и запасите от нефт, а с 50 на сто е намалено обезпечението на освободените за потребление стоки, които до момента начисляваха 150% от размера на акциза.


Нов ред ще бъде въведен и при отпускането на бандероли при пускането на нов продукт на пазара.


Стана ясно още, че 75 000 родни земеделски производители ще получат ваучери за гориво на обща стойност 84 млн. лева, като това е реалност, благодарение на намалената акцизна ставка върху газьола, използван при първичното селско стопанство.


Природният газ, който се използва като моторно гориво, ще се ползва с намалена акцизна ставка в размер на 0.85 лева за 1 гигаджаул през следващите шест години. Целта на това намаление е да се увеличи използването на природен газ като моторно гориво и това да намали замърсяванията на околната среда. Промените в данъчно-осигурителния процесуален кодекс се изразяват главно в усъвършенстване на единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски.


Длъжникът вече ще плаща първо главниците на данъците и осигуровките с изтекъл срок на плащане, а едва след това на лихвите за забавата, като по този начин ще се спре натрупването на нови лихви.


Гражданите в затруднено финансово положение ще могат да уговарят и срокове за разсрочване на задълженията за по-дълъг период при по-добри условия. Промените засягат и самоосигуряващите се българи с няколко публични задължения, като те вече ще могат да заявяват кои осигурителни вноски първо ще платят.


Факт ще бъде и упражняване на фискален контрол върху движението на всички стоки у нас, които идват от други европейски страни, които се изнасят в Европейския съюз, както и които просто преминават транзитно през страната ни.


Фискалният контрол няма да се прилага за стоките под митнически режим. Относно промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица най-много се откроява изменението, което се изразява в данъчното облекчения за младите семейства. То вече ще бъде насочено и към чуждестранни физически лица, които живеят в страната ни.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!