Свързани новини

06.11.2013 13:56

Валентин Василев: Бареков може да обере десния вот

Видян 1181 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Валентин Василев е един от създателите на СДС и дългогодишен народен представител. Бил е министър в кабинетите на Филип Димитров и Иван Костов.


- Г-н Василев, какво се случва с десните партии у нас?


- Големият проблем на България е, че ние не успяхме да създадем модерна, устойчива във времето дясна политическа сила. В Реформаторският блок са партии, които на последните избори играха грубо един срещу друг и загубиха тежко. Затова не вярвам, че те могат да са в основата на бъдещо дясно обединение. "България на гражданите" на Кунева изпусна момента, когато можеше да се превърне в обединителна сила, и много бързо тръгна по пътя на малките лидерски партии. В СДС проблемите се задълбочават, много хора напускат и ДСБ. Затова и не очаквам Реформаторският блок да изиграе обединителна роля.


- И БСП признават, че нямат опонент вдясно. Защо ГЕРБ не успяха да заемат тази част от политическия спектър?


- Десницата никога не е била толкова разбита. На последните избори имаше над 20 формации, които се представяха за десни. България се нуждае спешно от нова дясна политическа сила, която да стъпи здраво и да покаже ясна програма и цели. Но нито една от сега съществуващите партии не могат да изпълнят тази функция.


- Като илюстрацията с лодкаря, който може да гребе само наляво.


- Липсата на силна и прогнозируема десница е проблем не само на политиката, а и на икономиката и на цялата държава. Ситуацията в момента гони инвеститорите и струва на България много скъпо. Хората, които протестират, ясно казаха, че искат промяна в политическия модел. И тази промяна може да стане само ако вдясно се изгради една нова, обединителна десница. Вляво е ясно положението - там е БСП. Но както казвате, България не може да продължи напред само на един крак.


- Социолозите са категорични, че несъздадената партия на Николай Бареков влиза в парламента, ако изборите са днес. Коментарът ви?


- Бареков има висок потенциал. Виждам, че много хора от старата десница, много млади хора, които не са били обвързани с политика досега, проявяват интерес към "България без цензура". Но при него все още говорим за процес, това още не е партия. И ако Бареков не повтори грешките на тези лидери вдясно, които парцелираха пространството и воюваха помежду си, вместо да се обединят, то партията му би имала успех. Дори може да стане обединителен център с ясни и категорични послания, такива, каквито трябва да излъчва една дясно центристка партия.


- Но Бареков определя позициите си повече в центъра.


- Това за мен е повече игра на думи. Да ви напомня, че при създаването си СДС не беше никаква дясна партия. При нас имаше и земеделци, и зелени, и синдикати, дори партия от бивши комунисти - АСП. Това беше едно мощно движение, което имаше няколко ясни цели - да се смени режимът, България да тръгне по пътя на пазарната икономика и членството в ЕС и НАТО и тези цели бяха изпълнени. Когато НДСВ дойде на власт, първото нещо, което направиха, е да кандидатстват за членство в ЕНП. Тогава СДС им попречи, след което НДСВ заявиха, че ще бъдат либерали. Така че не разделям пространството в България на център и дясно. Въпросът е какви послания ще бъдат отправени към хората, а те очакват стабилност.


- Каква е прогнозата ви за избори - редовен евровот или 2 в 1?


- Вероятно първо ще проведем избори за Европарламент. Управляващите партии няма да смеят да отидат на вот 2 в 1. На евроизборите всички ще гледат като на премерване на силите. И ако има сериозни изменения в сегашното статукво, то тогава неминуемо отиваме към нови парламентарни избори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и