Свързани новини

01.11.2013 17:28

Останки от траки, римляни и Българското Средновековие край Русе

Видян 4757 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Откриха стотици тракийски и средновековни гробове край Русе. По трасето на газопроводната връзка между Русе и Гюргево бяха открити общо 376 гроба. Те са част от некропола, съществувал край град Мартен, и датират от различни епохи – от времето на гетското царство до Средновековието, разказа археологът Деян Драгоев от Русенския исторически музей, предаде бТВ.


Още в самото начало на разкопките специалистите са попаднали на обреди от около V-IV век пр. Хр. - погребан воин с отсечена глава, която е положена в скута му, погребения на кучета и други животни с накити от злато и сребро.


„Имаме осем гроба от късножелязната епоха - от времето на траките по нашите земи, както и множество гробове от времето на ранната Римска империя. Изключително добре е представен и периодът на късния Рим и късноантичната епоха. Част от гробовете, отнасящи се към това време, принадлежат на варварско население, което Римската империя е наела, за да охранява границите си. Последните като хронология гробове, които са разкрити, датират от Второто българско царство - от края на XII и първата половина на XIII век", обясни Драгоев.


„Сред най-интересните находки са части от коланни гарнитури с апликирани полускъпоценни камъни, които са рядкост за България. В някои от ранносредновековните гробове от XI век са били погребани войници, чието въоръжение е напълно запазено. Те са били положени заедно мечове, бойни брадви, копия. които са се съхранили добре", допълни археологът.


Проучени са били и землянки от времето на Първото българско царство, като в едната е намерена колективна находка от дванайсет гърнета.


В един от гробовете е било погребано момиче на около 15-годишна възраст. „Това е и една от най-любопитните находки, защото това е единственият зидан с тухли и керемиди гроб. Той датира от II-III век, но е бил ограбен през Средновековието. Вътре обаче са се запазили множество малки накити от благороден метал - две златни обеци, костена игла със златен варак и стъклен амулет от червено стъкло на божество. На ръката на момичето е имало пръстен-ключ – предполага се, че той е бил за откраднато през XIII век ковчеже. Намерени са и множеството скелети на деца от периода на Второто българско царство, които са загинали вероятно от глад или епидемии”, разказа още Деян Драгоев.


Всички намерени скелети ще бъдат изследвани от антрополози, за да се установи как са живеели хората някога, от какво са боледували, с какво са се хранили. Самите находки от гробовете ще бъдат изложени в обновения Исторически музей в Русе.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни