Свързани новини

01.11.2013 16:05

Бареков: Да се раздадат 1 милион таблета на учениците

Видян 1755 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да се раздадат 1 милион таблета на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас. Тази идея бе обявена от Николай Бареков по време на кръглата маса „Образование, култура и нравственост“, която се проведе в Пловдив в Деня на будителите. Тя е третият форум от  инициативата „10 разговора за България“, организирана от движението „България без цензура“.


Около 100 млн. лв. са необходими, за да се осигури чрез таблети достъп на децата до различни образователни програми и до английски език. Това не са много пари за държавния бюджет. Финансирането ще осигурим от държавната субсидия за партиите, която ще отнемем, след като те не спазиха обещанието си да се откажат доброволно от нея, обясни Бареков.


Да отпадне ДДС-то за учебници, помагала и книги, бе посочено по време на дискусията като задължителна стъпка за борба с неграмотността и равен достъп до образование. Любен Дилов – син предложи създаването на взаимоспомагателна каса, която да даде възможност на бедните да изучат децата си. В нея ще могат да се взимат безлихвени кредити за образование. Деполитизиране на училищата, премахване на делегираните бюджети или тоталната им ревизия, въвеждане на мандатност на школските директори и 30% увеличение на заплатите на учителите след атестация на тяхната работа, ще бъдат заложени в бъдещата програма на „България без цензура“. В нея ще залегне и окрупняването на университетите. Това ще става със съкращаване на администрацията, а не на брой студенти и преподаватели. Предвижда се за сметка на това да се открият филиали на големите ВУЗ-ове в слабо развити региони. В Северозападна България, Странджа и Родопите да се създадат високотехнологични паркове, бе идеята на Величка Рангелова – д-р на икономическите науки към БАН, която приеха участниците на кръглата маса. Така ще задържим младото поколение в райони, които са почти обезлюдени, обясни Николай Бареков.


Възстановяване на фонд „Научни изследвания“, както и въвеждането на задължителна образователна и трудова повинност на мястото на старата казарма, са част от предложенията на „България без цензура“.


Крайно време е да се създадат позитивни авторитети и герои за подрастващите, призова проф. Мирослава Кортенска. „Ако това не се случи, ще останем с този модел – пожарникари, силиконки. Ние сме тук да кажем, че прекратяваме този модел“, обясни Николай Бареков. Участниците в кръглата маса се обединиха около идеята в училищата да се въведе предмет по религия, като се обмисли допълнително под каква форма да се изучава тя.


Наблюдава се шизофрениране на обществото. България е в параноично състояние и решението на проблема е в сферата на културата и образованието, обобщи сегашната ситуация проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика, който е партньор на „България без цензура“ за кръглите маси.


Реформите през последните две десетилетия доведоха до срив в образованието. В началото на 90-те години бяхме на първите места по интелигентност, сега сме на 50-то място. Сред  първенците по неграмотност сме – 1,8% от децата у нас са неграмотни, обяви проф. Петър Славейков – председател на Центъра.


Въпреки целия демографски срив и всички проблеми, България има възможност да излезе със своя експертен потенциал и да обърне негативните тенденции, заключи Николай Бареков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от