31.10.2013 16:09

Германия става първата страна в Европа, легализирала трети пол

Видян 1285 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия ще стане в петък първата европейска страна, която позволява децата, родени без полът им да бъде ясно идентифициран, да бъдат регистрирани без уточняване на пол.


По този начин родителите ще получат правото да оставят празна съответната графа в акта за раждане, като по този начин създават неопределена категория в регистрите по гражданското състояние, пише Франс прес, цитирана от БТА.


"Това е първият случай, в който законът признава, че съществуват човешки същества, които не са нито мъже, нито жени, или са и двете - хора, които не се вписват в правните категории", обясни за АФП Констанце Плет, професор по право в университета в Бремен в Северозападна Германия.


Решението цели да намали натиска, който се оказва върху родителите, принудени да избират по спешност спорни хирургични операции, за да се даде пол на новороденото.


Германските паспорти, в които пише "М" за мъжки пол или "F" за женски, скоро може да включват "Х" в графата за пол, според говорител на Министерството на вътрешните работи.


Според Плет, която е превърнала правата на интерсексуалните в своя специалност, в правилата за другите официални документи трябва да последват същите промени.


Може законът да влиза в сила на 1 ноември, но не дава отговори на някои въпроси по отношение на това какво значи да се живее без юридически установена полова принадлежност.


Законодателят трябва в бъдеще да уточни какви ще са последствията от тази промяна за браковете и гражданските съюзи.


В Германия брак може да се сключва само между мъж и жена, докато договорът за граждански съюз ("Лебенспартнершафт") е запазен само и единствено за хората от един и същ пол.


Законът е предназначен за родителите на новородени и "не е адаптиран за решаването на цялата сложна проблематика на интерсексуалните хора", подчерта говорителят на вътрешното министерство.


От страна на правозащитните организации загрижеността е преди всичко да се разбере какъв може да е животът на децата с така неопределен при раждането пол, в свят, който функционира до голяма степен на основата на бинарната логика мъж/жена.


"В училищата има тоалетни за момчета и тоалетни за момичета. В коя ще отиде интерсексуалното дете?", пита се Силван Агиус от европейския клон на Международната организация на гейовете и лесбийките (ILGA Europe), която се бори за правата на хомосексуалните, лесбийките, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните.


"Законът не променя това. Той няма веднага да създаде пространство, в което интерсексуалните хора ще могат да бъдат себе си", заявява тя, като смята, че Европа изостава по този въпрос.


През юни Австралия обяви въвеждането на нова номенклатура за признаването на половете на официални документи. Тя дава избор между мъж, жена или трансджендър.


Новият закон беше въведен след доклад от 2012 г. на германския комитет по етика.


В него се подчертаваше, че хората, при които има "различия по отношение на половото развитие" са изправени пред "общото социално невежество" и пред "липсата на уважение от упражняващите медицинската професия".


Докладът включваше и свидетелството на човек, роден през 1965 г. без ясно определени полови органи, който е бил кастриран в детството си без съгласието на родителите.


Броят на случаите на интерсексуални раждания се оценява на 1 раждане от 1500 до 2000 случая, но може да е по-висок поради трудностите при определяне на сексуалността, както във физически, така и в хормонален план.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.