Свързани новини

31.10.2013 11:20

Румен Гечев: Трябва всички банки да определят лихвите си по еднакъв механизъм

Видян 1411 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата не увеличава и не намалява лихвите, тъй като сме в пазарна икономика и те трябва да се формират при пазарни условия. Това, което искаме да променим в действащите закони, е да направим формирането на лихвите да стане по-пазарно и по-европейско и по еднакъв механизъм. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ  и зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм Румен Гечев. По думите му това може да се постигне с два основни принципа. Като първи такъв той посочи промяната във формирането на лихвите, където сега има един компонент, който се определя от кредитния съвет на всяка банка. "Всяка търговска банка, по свое усмотрение, определя каква е величината на този компонент. Не само, че се прекалява с това, но и такъв принцип в Европа няма", обясни народният представител. Вторият принцип, по думите му, е да се въведе лихвата да бъде определяна по европейски механизъм. Гечев съобщи, че е направен сравнителен анализ в други страни и други банкови системи в ЕС и извън него. "Има няколко варианта - или това да бъде индексът LIBOR на българския междубанков пазар, или EURIBOR - на еврозоната, които са свързани, или СОФИБОР, или комбинация от индекси", поясни депутатът. По негово мнение това трябва да доведе до намаляване на лихвите, тъй като приближаването на формирането на лихвата до пазарните условия означава повече конкуренция. "Банките не могат да си слагат каквито искат лихви, за да поддържат свръхвисока печалба, но трябва да са на печалба, защото са бизнес организации", каза още той. По думите му всички банки ще формират лихвите си по един и същи модел, което не значи, че те ще са еднакви, тъй като има пазарна конкуренция между тях. Той изрази мнение обаче, че така гражданите ще бъдат наясно какъв е моделът на формиране на лихвата и няма да има възможност управителният или кредитният съвет на банката да решава какъв да бъде този компонент на лихвата. Депутатът подчерта, че законите действат в бъдеще, но в условията на пазарната конкуренция ще трябва да се разгледат някои преливащи договори, тъй като хората ще имат възможност за рефинансиране на техните потребителски кредити.


Оценката на жилищата ще става по пазарен принцип


Помолен да коментира фалита на физически лица и ипотечните кредити, Гечев каза, че единствената възможност за защита на хората, които има опасност да загубят своето единствено жилище, при сегашните икономически условия, е да се осигури защита през пазарните средства. "Оценката на жилищата ще става по пазарни условия. Банките пак ще могат да съберат своите пари, но трябва да се балансират интересите и да създадем пазарен механизъм. Да не даваме възможност на съдия изпълнителя да определя тази цена, а пазарът - по съответните нормативни уредби", категоричен бе Гечев. Той подчерта, че са получени стотици сигнали от български граждани, които са възмутени, че жилищата им се продават на безценица. Според него не трябва да се опрощават дългове, защото "това са нашите пари в банките, които са дадени на други хора временно да ги ползват". По негово мнение обаче, когато е подписан договор и не може да се изпълнява кредитното споразумение, то човекът носи и съответната финансова отговорност.


На въпрос за предсрочното погасяване на кредитите, той отговори, че е постигнато съгласие след срещи с представители на банките, това да става с минимална такса, близка до нулата. Според него, по този начин заемите, свързани с ипотечни кредити, ще отговарят на условията на сегашния потребителски кредит.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви