Свързани новини

31.10.2013 10:20

Затягат контрола за отпускането на бързи кредити

Видян 1019 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правилата при отпускането на бързи кредити до 400 лв. ще бъдат същите, както и при заемите за по-големи суми. Това каза вицепремиерът Даниела Бобева пред TV7 в коментар за готвените законодателни промени, които ще засегнат финансовия сектор.


Бобева посочи, че отпускането на потребителски кредити над 400 лв. е регулирано с евродиректива. При тегленето на такъв заем банковата или небанковата финансова институция дава на потребителя стандартен европейски формуляр с информация за общата сума за връщане, лихвения процент, годишните разходите по кредита и др.


Прави се и анализ на кредитоспособността на потребителя. В повечето държави няма такава регулация за малките кредити, защото администрирането им се оскъпява.


Проверки на Комисията за защита на потребителите обаче (КЗП) са установили, че понякога условията за кредити над 400 лв. не се спазват от някои небанкови институции, а има и сериозни проблеми с кредитите до 400 лв. Затова правителството променя Закона за потребителските кредити и предлага кредитите под 400 лв. да се подчиняват на общия режим, допълни Бобева. Очакваният ефект е кредитополучателите да обмислят добре решението си за бърз заем, а небанковите институции да правят сериозен анализ на кредитоспособността на потребителя.


Задлъжнялостта на домакинствата към банки и небанкови институции е сериозен проблем, допълни вицепремиерът.


Запитана дали ще може ли да се сложи таван на лихвите, Бобева каза, че в много случаи задлъжнялостта се дължи на неразумност както от страна на кредитора, така и от страна на кредитополучателя. Промяната, която предвиждаме, ще накара и двете страни да обмислят добре доколко трябва да вземат/отпуснат кредит, каза вицепремиерът.


Тя предлага да се направи кампания за финансово образование на гражданите съвместно със социалното министерство. Подобна практика имало във Великобритания, където специални звена към социалните служби дават съвети на задлъжнели лица, също и горещи телефонни линии.


Бобева съобщи още, че се обмисля Закон за индивидуалната несъстоятелност.


Запитана дали трябва да се промени практиката да се вади изпълнителен лист на некоректен платец, преди съдът да се е произнесъл, Бобева отговори, че регулациите не трябва да доведат до ефекта никой да не си плаща заемите.


До месец и половина правителството ще предложи механизъм за извънсъдебно решаване на финансови спорове, това ще бъде обсъдено с организациите на потребителите и на бизнеса и от началото на 2014 г. може да имаме такъв работещ орган, каза още Даниела Бобева.


Според нея досега контролните органи не са си вършили достатъчно добре работата по отношение на бързите кредити, защото има хора, които си губят къщите, заради заеми от 400 – 500 лв.


Трябва да има радикална промяна в характера на контрола и още по-стриктни наказателни разпоредби. Има предложения Комисията за финансов надзор (КФН) да се занимава с небанковите институции, да се въведе не регистрационен, а лицензионен режим с по-високи капиталови изисквания, допълни вицепремиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на