01.12.2008 09:31

Депутати искат таван за печалбата

Видян 1782 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутати се обявиха за връщането на отмененото през 1999 година ограничение върху печалбата на търговците. Според тях сегашното положение било във вреда на потребителите, защото позволявало неограничено завишаване на цените. Именно на това се дължал родният парадокс да се увеличава стойността на онази стока, която се търси в определен момент на годината, както става с рибата по Никулден и с яйцата по Великден.


До 1999 година Законът за цените определяше тавани на печалбата на производителите и търговците, като за повечето стоки максимумът бе 14%. Оттогава насам обаче ограничения няма и ценовите равнища се влияят изцяло от пазарната ситуация. Това позволява стоките, търсени по определени поводи, да стават в пъти по-скъпи в определени моменти, вместо с по-ниски цени потребителите бъдат стимулирани да купуват от тях в по-големи количества. Именно такава е практиката в страните с развита икономика. Шефът на Федерацията на потребителите също смята, че потребителите у нас страдат от липсата на такова ограничение, каквото имало в повечето европейски държави.


„Таванът на печалбата трябва да бъде върнат в закона“, категоричен бе пред 19` Стоян Витанов, депутат от БСП и член на парламентарната комисия по икономическа политика. Според него липсата на подобно ограничение дава възможността на работещите в търговията и сферата на услугите да извиват ръцете на потребителите с цени, често пъти непосилни за тях. Той е категоричен, че норма на печалбата трябва да бъде въведена ако не върху всичко, то поне върху хранителните стоки и тези от първа необходимост. „Без собствен автомобил може и да живее човек, но без храна – не“, аргументира се депутатът.


Колежката му от същата комисия Мариана Костадинова, депутат от НДСВ, каза за вестника, че има по-либерални разбирания и засега не счита, че връщането на ограничението е необходимо. Тя добави обаче, че икономическата криза ще ни изправи пред доста неочаквани предизвикателства и в един момент би могло да бъде удачно и въвеждането на таван върху печалбата. Ако икономически специалисти й докажат целесъобразността на подобно начинание, тя би могла да промени позицията си, добави Костадинова. Според избраниците таван от 50% за печалбата от един продукт или услуга би ограничил риска от спекула.


Както 19` писа, за наближаващия Никулден цените на шарана скачат драстично. Проверка на вестника пък установи, че близо два пъти се увеличава стойността на хотелските услуги за коледните и новогодишните празници. Тенденцията е особено отчетлива в баровските хотели в Банско, които са като магнит за по-заможните софиянци. Така например двойната стая в петзвезден хотел в курорта в момента е между 200 и 260 лева на вечер, а за Коледа и Нова година обявените тарифи са между 440 и 550 лева.


Възможността за таван върху цените на таксиметровите превози пък беше обсъдена само преди седмица на среща между зам.-кметовете на Пловдив – Александър Константинов, и София – Александър Цветков, с министъра на транспорта Петър Мутафчиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд