Свързани новини

30.10.2013 13:43

Мартин Захариев: Броят на стачкуващите студенти в СУ е под един процент

Видян 1335 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят  на стачкуващите студенти в Софийския университет е под един процент. Това са около 200-300 души. Може ли един процент да представлява цялата общност - тази най-симпатична част от българското общество – студентите, които са 250 000”, попита в ефира на ТВ7 Мартин Захариев, депутат от Коалиция за България. Той каза още, че протестите се подкрепят и от 400 преподаватели, които са една малко част от академичната общност на България, която е около 13 000 човека. Според него, това не може да даде достатъчна легитимност и представителност на протестите.


По думите на народния представител има два ключова проблема. „Единият е, че няма политик или който и да е човек, който да не иска повече морал в политиката, спазване на законите, държавност и институционалност, които са и основата на исканията на студентите. Също така няма трезвомислещ политик и не само политик, който да одобрява окупационни действия, които нарушават изконни права на студентите. Според Закона за висшето образование академичната общност не може да бъде политизирана, член 22”, категоричен бе депутатът.


Захариев обърна внимание на факта, че протестите носят огромни загуби на университетите и данъкоплатците. По негови изчисления те възлизат на 115 000 лева, на ден, само за Софийския университет. „Университетът търпи и загуби от собствени приходи, като например обучението на чуждестранни студенти, които са още около 100 000 на ден и така общата сума на загубите възлиза на 215 000 на ден. Кой ще плати загубите на университета”, попита депутатът от Коалиция за България.


Според него  от студентските протести имат полза тези политически сили, които търсят реванш, дали затова, защото са спечелили изборите, но не управляват или тези, които са останали зад борда и не са парламентарно представени. „Тези партии трябва да си дадат сметка, че при тях тече един политико-поколенчески цикъл на промяна. В политическия спектър има място за една нова дясна формация, която да се бори за автентичното дясно, но това е процес. За да се постигне един добър резултат, те трябва да направят своето институционално и организационно изграждане. Но за това трябва време”, завърши Захариев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни