Свързани новини

28.10.2013 12:39

Окупацията се разраства - НАТФИЗ, НБУ и ВТУ с протест

Видян 1877 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Студентската окупацията, тръгнала от Софийския университет, се разраства. Примерът на студентите от „Св. Климент Охридски" последваха техни колеги и в други ВУЗ-ове - в НАТФИЗ, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий" (ВТУ) и Нов български университет (НБУ), предаде 24 часа.

По имейл „окупаторите от ВТУ" информираха медиите, че в 9:15 часа е била окупирана 321 аудитория на университета. Акцията на младите хора обаче не срещала подкрепа от ръководството, което се опита да проведе преговори със студентите-окупатори. Заместник-ректорът по учебната дейност на университетa Милен Михов призова студентите да освободят аудитория 321 за провеждане на нормален учебен процес. Той ги покани на разговор в кабинета си, но студентите отказаха. Те заявиха, че ще продължат окупацията на аудиторията, дори и през нощта. По повод срещата с евродепутата Филиз Хюсменова, която е насрочена в аудиторията за 14:30 часа, студентите казаха, че могат да позволят да се проведе, но с тяхно присъствие.

Студентският съвет към ВТУ обаче се обяви против изразяване на политически пристрастия и на протест към дадена политическа ситуация в държавата. Председателството на Студентския съвет излезе с декларация, в която се казва, че това е нарушаване на учебния процес, морала и академичните принципи в науката.

Студенти от НАТФИЗ в столицата също окупираха аулата си около 10.00 часа тази сутрин. Те обявиха, че изцяло подкрепят исканията на колегите си от Алма Матер и имат план да окупират и цялата Академия, когато се съберат повече хора. Засега протестиращите там са около 30 души. Актьорите Христо Мутафчиев, Стоян Радев и Валентин Танев също се присъединяват към акцията.

От Нов български университет потвърдиха, че техни студенти също са преминали към окупация в знак на протест срещу управляващите.

От Фейсбук профила на „окупаторите" студенти става ясно още, че тази сутрин трима студенти от Медицинския университет в София са издигнали лозунги в подкрепа на блокадата на Ректората. Служители на университета, и по-специално катедра „Анатомия", оказали необходимото съдействие.
В Медицинския университет.

„Окупаторите" публикуваха и декларация на преподавателите, подкрепящи протестиращите студенти. От нея става ясно, че исканията на младите хора са „справедливи" и целящи „възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната".

Студенти от Пловдивският университет също ще подкрепят колегите си. Окупация на университета няма да има, но в 15.00 часа, студентите ще излязат пред университета. Засега все още се обсъжда формата, по която да се покаже подкрепата.

Окупацията на СУ започна в средата на миналата седмица със затварянето на 272-ра аудитория и протестите срещу властта продължават вече шести ден като вече е окупиран целият Ректорат. Имаше блокада и в Нов български университет.

В СУ се стигна до решението понеделник да бъде обявен за неучебен заради окупацията, докато Академичният съвет реши какво да предприеме оттук нататък. Днес в Алма Матер есе очаква среща на студентските съвети, допълва 24 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.