Свързани новини

27.10.2013 15:10

Държавата дава 12% по-малко на ВУЗ-овете, отколкото през 2009 г.

Видян 1199 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес ескалацията на напрежението в Софийския университет Св. Климент Охридски – най-старото и най-голямото висше училище в държавата, достигна връхната си точка. Видяха се грозни сцени на окупация, контраокупация, реконтраокупация, разбиване, чупене и лозунги, които са чужди на нормалността. А дошлият точно от висшето образование ресорен министър проф.д-р Анелия Клисарова мълчи – не е казала и дума в никоя медия през последните дни на тревога. Дори на сайта на Министерството на образованието и науката няма и ред по повод онова, което се случва в Алма матер. 

Министърът изкара уикенда възможно най-далече от сърцето на столицата, където е разположен вече 125 години Софийският университет. Тя беше у дома си във Варна, а днес е в Шумен, където ще посети тамошния кмет, областния управител, учители и местния университет, където няма никакъв проблем.  

Медиите анализираха нещо твърде интересно, което досегашните протести в Софийския университет, чиято история датира от 1907 г., когато свалят правителството на Димитър Петков, не бяха фиксирали. Повечето окупирали Алма матер се оказват преподаватели. Вероятно мнозина от тях имат своите субективни политически причини да го сторят, но има и обективни поводи за гняв. С което може да се обясни и подкрепата за акцията на ректора Иван Илчев, чийто баща Илчо Димитров беше министър и при Тодор Живков, и при Виденов.

Парите, които държавата ще даде през 2014 г. за висшето образование са 12% по-малкото, отколкото тя бе предвидила за 2009 г. Таблицата, от която правим извода е публикувана не къде да е, а във вестник Дума. През 2009 г. правителството отдели 420 298 300 лв. или 0,61% от бюджета за ВУЗ-овете. През 2014 г. парите са 375 794 500 лв. Процентът се запазва същия като при лошия Дянков в неговия бюджет за 2013 г. - 0,46 на сто, а сумата е с някакви си 346 000 лв. повече при общо нарастване на бюджета с 1,4 милиарда лева. 

Зад тези числа се крият и реални съдби. Според последната публикувана класация, Софийският университет е едва 13-и по заплати сред ВУЗ-овете в страната като неговият ректор взема колкото старшина от МВР. И тази обидна ситуация няма да се промени през 2014 г. при всички клетви за приоритетност на образованието.






Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и