Свързани новини

26.10.2013 09:10

Кампания 2013: Богат нос, кадифен вкус и запомнящ се финал

Видян 3258 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Наситен, черен цвят с гранатов оттенък, богат нос на черен горски плод, вплетен във ванилови и дъбови нюанси, допънени от орехови тонове. Кадифен вкус с дълъг и ароматен финал”. С виното, описвано по този начин, Винпром Пещера отпразнува вчера края на Кампания 2013.  Така Domain Peshtera Cabernet Sauvignon Reserve 2010 се превърна в красива метафора – символично поднесено в края на един превъзходен сезон, то го отписа с характера си. За най-големия винопроизводител в България отминалото лято беше точно такова – богато, натоварено, сладостно, и с достоен финал.


Тази есен лидерът на българския алкохолен пазар събра с 30% повече от собствените си лозя в сравнение с предходната. На места добивите надхвърлиха 1000 кг на декар първокачествено грозде – достигнало технологична зрялост и с меки, узрели феноли.  “Отличното качество на гроздето и от тазгодишната реколта доказва, че инвестициите, денонощните грижи и ежедневните усилия, които влагаме в работата си, не са напразни. Както знаете, държим на качеството на гроздето, държим на стриктното спазване на стандартите и на иновациите, които въвеждаме на българския пазар,” каза директорът на Винпром Пещера Иван Папазов пред събралата се вчера аудитория от професионалисти, журналисти и ценители. Думите му, може да се каже, са от национално значение: неговото и на екипа му отношение определя качеството на 11% от българския национален добив тази година. Общо Винпромът прие 40 000 тона висококачествено грозде, и обработва 20 хиляди декара лозя в най-плодородните райони на България.


Освен съвършените технологии и безупречния професионализъм на винарната, за качеството на реколтата помогна и времето: 2013 се очерта като една от най-добрите на последното десетилетие – с ранно затопляне, но с чудесни климатични условия.


„Тази година гроздето узря много рано и това ни позволи да имаме много добра суровина”, каза оперативният директор Пламен Байков.


Ценителите на доброто вино ще могат да се уверят в това от следващата пролет, когато на пазара ще излязат първите бели вина от тазгодишната реколта. Междувременно те имат достатъчно богат избор сред чудесното портфолио на Винпром Пещера от по-стари реколти – тази година обогатено и от висококачествени вина от Изба Съединение. Тази модерна винарна е амбициозна инвестиция от 4,4 млн. лв.  Тя заработи преди година и вече е звездата на най-големия български производител на алкохолни напитки.


Но през изминалите месеци направи впечатление и още една винена премиера – появата на първите резерви от серията Домейн Пещера. Сортови вина – от каберне совиньон и мерло, те са от ръчно брано, двойно селектирано грозде и са отлежавали девет месеца в нови френски дъбови бъчви. “Половин година след появата на пазара... те предизвикаха невероятен интерес и сред познавачите, и сред любителите на виното у нас и в много други страни,” отбеляза Иван Папазов. Именно едно от тези вина – Domain Peshtera Cabernet Sauvignon Reserve 2010, бе сервирано на гостите и послужи за приятна поанта – и на вечерта, и на сезона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

везни