Свързани новини

25.10.2013 14:55

Цацаров: Освобождаването на Боевски е едностранен акт на Бразилия

Видян 1483 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не мисля, че мога да кажа повече детайли от това, което беше съобщено. След първоначалното учудване и изненада, но и институционална изненада, стана ясно, че решението за освобождаването на Гълъбин Боевски е едностранен акт на бразилските съдебни власти. Това каза пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.


Става дума за експулсиране, такова решение се взема за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици в тяхната страна. Решението е експулсирането да стане след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. В конкретния случай е станало при положение, че не е изтърпян целият срок на наказанието лишаване от свобода. Едно е ясно - Боевски пребивава в страната като свободен човек. Бразилските власти едностранно са взели решение за освобождаването на Боевски, подчерта Цацаров.


Той е категоричен, че трябва да се вземат мерки да съществува постоянна и нормална комуникация между институциите, основно между МВнР, МП и прокуратурата. Прокуратурата не е органът, който настоява да знае всичко, което се случва в МП, но ако днес сме изненадани за освободен български гражданин, може да се окаже, че утре ще бъдем изненадани при задържани български граждани и не дай Боже да повторим неща, случили се в близкото ни минало, каза главният прокурор.


Той посочи, че процедурата по експулсиране е била задвижена доста по-рано. "Българското дипломатическо представителство е знаело доста по-рано за тази процедура, моето мнение е, че Българското дипломатическо представителство е възможно да има активно дипломатическо участие в тази процедура. Дали то е подавало тази информация на МВнР мога само да гадая. Но факт е, че МВнР също не ни е представяло такава информация. Документите на Боевски буквално в последния момент са издадени преди отпътуването му от Бразилия. Защо никой никого не е информирал, не е ясно, каза още Цацаров.


Гълъбин Боевски се прибра изненадващо в България с полет от Париж. Това се случи на 23 октомври в 14.00 часа. "Няма какво да кажа", бяха думите му на излизане от летище София. Обръщайки се към БНТ, спортистът само добави по повод на процеса срещу него, който беше следен внимателно от българските медии: "Беше важно за вас преди две години, вече не е важно!" На въпрос дали е оневинен, Боевски отговори кратко: "Айде сега". След това той се качи на такси и замина в неизвестна посока.


От посолството на България в Бразилия коментираха завръщането на тежкоатлета в родината му по следния начин: "Ние можем да знаем, но нямаме право да даваме информация".


В края на октомври 2011 олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски беше задържан с 9 килограма кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара.


Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на спортиста. Боевски се прочу с няколко скандала. През 2003 година той беше наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от осем години и на практика това прекрати кариерата му. През 2008 година семейството му отново влезе в новините. Синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор. Тогава Боевски-старши беше общински съветник от ПП ГЕРБ в СОС, избран на местните избори през 2007 г.


Най-големият си успех Гълъбин Боевски постига през 2000 година, когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния