25.10.2013 11:10

Петър Кънев за Бюджет 2014: Пицата вече не е толкова постна

Видян 1314 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е в една доста сложна ситуация и каквито и политически театри да се развиват в парламента, когато говорим за нещо много сериозно – бюджета на държавата за 2014 г., като професионалисти не бива да влизаме в безумни сблъсъци. Това заяви Петър Кънев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по бюджет и финанси в НС, в сутрешния блок на БНТ. Той допълни, че е доволен от първите реакции на бизнес, политици и хора, извън парламента. „Бюджетът е доста по-различен от този на Дянков, а в същото време запазва своята консервативност в основните показатели. В бюджетния дефицит ние сме на 1,8%. Това го отстояха министърът на финансите Петър Чобанов и премиерът Пламен Орешарски, защото самият аз твърдя, че спокойно можем да си разрешим до 2% бюджетен дефицит”, поясни той. Според него 1,8% ръст е реалистичен при ситуация, ако „няма сривове в европейските икономики”. Народният представител обясни, че Световната банка ни дава ръст 1,4% - 1,6%, а други анализатори -  1,5% - 1,7%. „За да посочат такива данни, това е прогнозируемо преди 2-3 месеца. Доста е турбулентна икономическата среда и никой не може с точност да каже. При управлението на ГЕРБ планирахме 2, стана 0,6”, каза той.


„Всеки един бюджет е оптимистичен от страна на вносителите и не най-доброто решение от страна на опозицията.  Бюджетът дава една сериозна финансова стабилност, доста е напрегнат и един от шефовете на работодателските организации каза, че това не е мързелив бюджет. Резерви в него естествено има”, посочи зам.-председателят на Комисия по бюджет и финанси в НС. „Ако цитираме класика Дянков, пицата вече не е толкова постна, има повече мазнинки и месца”, обясни той и допълни, че в приходната част има едно сериозно увеличение.  


Петър Кънев заяви, че Бюджет 2014 от два дни е публикуван на сайта на Министерство на финансите и още не е минал обществено обсъждане. „Проблемът с пенсиите не е проблем на БСП. Това е въпрос на оцеляване на 2 млн.души и не можеш за 4 години да замразиш пенсиите в България”, коментира той. На въпрос откъде ще дойдат приходите, народният представител отговори, че е оптимист, защото доста неща са направени в този парламент последните 2 месеца за облекчаване на българския бизнес и икономическия растеж. Той припомни и, че някои от предложенията са получили подкрепа и от ГЕРБ, за което им благодари.


По отношение на секторните политики, Кънев обясни, че все още не е запознат, но бюджетите на двете силови министерства са намалени. Депутатът допълни, че нов елемент в този бюджет е  новият начин на финансиране на инвестициите, т.нар. Национален инвестиционен план, проект-програма „Икономически растеж и региони”. „Досега капиталовите разходи бяха в министерствата и всичко се решава на място. Сега решихме да въведем, както е в ЕС, програмно бюджетиране. Имаш проект - кандидатстваш”, обясни той.


„Всички макроикономисти твърдят, че дълг до 25% не е опасен, даже по-нисък от него е вреден за държавата. Всички държави го правят. Богатите и тези, които искат да вървят напред, работят с чужди пари, а не със свои”, заключи Петър Кънев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…