Свързани новини

25.10.2013 10:33

Връщат посланика ни от Бразилия за обяснения по случая "Боевски"

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неизвестните около завръщането на осъдения за трафик на наркотици в Бразилия български олимпийски шампион по щанги Гълъбин Боевски остават.


Оказа се, че преди два дни той е кацнал в София, а никоя от българските институции - МВнР, Министерството на правосъдието, Прокуратурата, не са знаели за неговото освобождаване.


От бразилското посолство вчера обаче съобщиха, че


от 5 април т.г. българското посолство в Бразилия и съответно българското Външно министерство би трябвало да знаят,


че Боевски е освободен и чака документи за завръщането си в родината.


Още на 13 март 2013 г. в бразилския Държавен вестник е съобщено за Боевски, а на 5 април е била изпратена и нота, с която България е информирана за освобождаването му.


Пред "Нова телевизия" говорителят на МВнР Ивайло Кашканов обаче заяви, че Министерството е научило едва вчера, което пораждало сериозни въпросителни относно работата на българското посолство в Бразилия.


Той обаче не се ангажира с твърдение дали информацията е била умишлено скрита или става дума за немарливост при работата на нашия посланик в Бразилия.


Именно затова


посланик Чавдар Николов е извикан да се завърне незабавно в София


за разяснения по случая.


С него още не е говорено, очаква се той да пристигне в България в понеделник.


"Едната възможност е да има споразумение с прокуратурата. Корупцията в Бразилия е на нивото на България. Има много скрити механизми, от които Гълъбин Боевски може да се е възползвал", коментира пред "Нова" казуса Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.


 


"Първо трябва да разберем дали присъдата на Гълъбин Боевски е влязла в сила. Появи се и информация, че федерацията по вдигане на тежести в Бразилия иска Боевски за треньор или помощник треньор.


Именно


заради този интерес може да са освободили българския спортист от бразилския затвор",


допълни адв. Владимир Владимиров, който е специалист по международно право.


 


По думите му в последните 3-4 години борят на заловените трафиканти рязко скача.


"Ние сме на трето място по задържани лица за пренос на наркотици. Въпросът е, че дипломацията ни трябва да направи специален орган, който да се грижи за тези лица", каза Владимиров.


В Южна Америка има много българи, които излежават присъди за наркотици, коментира и правосъдният министър Зинаида Златанова.


 


Според нейното обяснение обаче


често няма механизми, по които страната ни да разбере за осъдените българи,


защото някои от тях са в затвори в държави, в които нямаме дипломатически мисии.


 


"Трябва анализ, за да се види какви договори ни трябват със съответните държави. Трябва да се направи, за да не стигнем, недай Боже, до същия случай като в Либия", предупреди Златанова.


"Не мисля, че мога да кажа повече детайли от това, което беше съобщено. След първоначалното учудване и изненада, но и институционална изненада, стана ясно, че решението за освобождаването на Гълъбин Боевски е едностранен акт на бразилските съдебни власти", каза пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.


"Става дума за експулсиране, такова решение се взема за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици в тяхната страна. Решението е експулсирането да стане след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.


В конкретния случай е станало, при положение че не е изтърпян целият срок


на наказанието лишаване от свобода. Едно е ясно - Боевски пребивава в страната като свободен човек. Бразилските власти едностранно са взели решение за освобождаването на Боевски", подчерта Цацаров.


Той е категоричен, че трябва да се вземат мерки да съществува постоянна и нормална комуникация между институциите, основно между МВнР, МП и прокуратурата.


"Прокуратурата не е органът, който настоява да знае всичко, което се случва в Министерството на правосъдието, но ако днес сме изненадани за освободен български гражданин, може да се окаже, че утре ще бъдем изненадани при задържани български граждани и не дай Боже да повторим неща, случили се в близкото ни минало", каза главният прокурор.


Той посочи, че процедурата по експулсиране е била задвижена доста по-рано.


"Българското дипломатическо представителство е знаело доста по-рано за тази процедура, моето мнение е, че българското дипломатическо представителство е възможно да има активно дипломатическо участие в тази процедура.


Дали то е подавало тази информация на МВнР мога само да гадая. Но факт е, че МВнР също не ни е представяло такава информация. Документите на Боевски буквално в последния момент са издадени преди отпътуването му от Бразилия. Защо никой никого не е информирал, не е ясно, каза още Цацаров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на