Свързани новини

24.10.2013 14:44

Съкратиха драстично процедурата за получаване на бежански статут

Видян 1155 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Процедурата за получаване на статут е съкратена от 5 месеца на 21 дни. Това стана ясно на пресконференция на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), предаде Труд.


35 държавни служители са ангажирани с тази дейност. Получава се помощ от МВР, вътрешно и външно разузнаване и други структури за издаването на статутите, обясни директорът на ДАБ Николай Чирпанлиев.


По думите му има проблеми с недобросъвестни бежанци, тъй като са платени около 3000 - 4000 лева от бюджета на Агенцията за възстановяването на нанесените от тях щети.


Имигрантите са заявили, че оттук нататък те ще плащат повредите, каза Чирпанлиев.


До 21 октомври 2013 г. на 18 души е предоставен статут на бежанец. Хуманитарен статут е предоставен на 1154 души.


301 са получили отказ. На 722-ма души е прекратено производството, поясни Даниел Инджиев от ДАБ. 80 души са се записали да учат български език.


С между 20 и 50% е надвишен капацитетът в местата за настаняване на бежанци. Николай Чирпанлиев е изпратил писма до областни управители и министри.


Идеята на новото ръководство е търсещите закрила да бъдат настанявани на такива места, че да бъдат отдалечени от населени места, но да има добра комуникация, „за да не влизат в колизия с общественото мнение".


"Ще настоявам държавата да предложи ясен механизъм за финансиране на общините, които търпят допълнителни разходи, във връзка с настаняването на бежанците и концентрацията им", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.


"И трите центъра за настаняване на бежанци са с надвишен капацитет. До този момент сме изразходвали средства за поставяне на допълнително осветление, видеонаблюдение, за допълнително сметосъбиране, общо на стойност около 150 000 лв. в районите около центъра в квартал „Овча Купел" и „Враждебна"", посочи още столичният кмет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей