Свързани новини

23.10.2013 13:34

Село си купи танк

Видян 1607 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Село Бошуля, община Септември, е единственото село в страната със собствен танк. Боядисан и изчистен, Т 72 М гордо стои на постамент от лявата страна на кметството, а дясната от година вече е заета от зенитно оръдие. И то сравнително ново, съобщи БГНЕС.


Въоръжаването на селото е само символично. Деветстотинте жители няма как да се опазят с танка, защото той е циментиран, с оглед предотвратяване на каквито и да било злополуки.


Оръдието му също е пълно с цимент, но това не пречи на жителите да се чувстват вече защитени. "Вече нито от Дявола, нито от Господа ме е страх", сподели местен жител.


Идеята да се придаде подобен военен стил на село, в което нито има поделение, нито някога е имало, което е далеч от полигон и няма нищо общо с армията, е на кмета Любен Христосков.


Той е действащ командир на запасняците в селото и очевидно държи на това си амплоа. В тон с диверсификацията поделението в Божурище, ръководството е разгледало молбата му за закупуване на танк и Министерството на отбраната я одобрило.


42-тонната бойна машина е от същия вид, който гледаме в момента по улиците на Сирия. Едва ли видът й ще достави радост на сирийските бежанци, но на местните очевидно успява.


Дори жените в селото са радостни от новия вид на селския площад, който от една страна прилича на окупиран, от друга - на военна база. Разковничето може би се крие в обяснението, което е дадено от възрастен мъж.


Той казва, че селото е бунтовно по природа. През Балканската, Първата и Втората световни войни е дало над десет жертви. Преди 1944 г. оттук са излезли 26 партизани. "И сега сме готови да тръгнем в бой", казва той, макар че видът му издава дълга принадлежност към запаса.


На въпроса кое би ги предизвикало, отговаря енигматично "Ние си знаем". Докато местните на групички кротко изпиват с очи машината, до нея спира кола с младежи от Пазарджик, правят си снимки и продължават. Кметът е доволен, защото една от целите му е младите да се запознаят с въоръжението.


Танкът е бил докаран от Божурище с влекач, ескорт и кран. Сваляли са жиците от площада, за да го качат на постамента.


На 24 октомври ще бъде осветен официално, а на церемонията ще присъства военното аташе на руското посолство. Цената на придобивката с транспортирането е към 20 000 лв,, които са осигурени от спонсори.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец