Свързани новини

23.10.2013 11:22

Йотова: Абсолютно е недопустимо да се хвърлят обвинения към българските банки

Видян 1344 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Абсолютно е недопустимо да се хвърлят по този начин обвинения към българските банки. Не така се борим с престъпността - така се създава престъпност, каза евродепутатът Илияна Йотова, в отговор на изказването на холандския евродепутат Ауке Зийлстра, че в България банките са сериозна част от организираната престъпност. Анти-българската нападка от Зийлстра беше отправена по време на дебата на Европейския парламент, посветен на финалния доклад на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент.


Като заместник-председател на Комисията, депутат Йотова изрази позицията, че организираната престъпност, корупцията и прането на пари струват стотици милиарди евро на Европейския съюз, а европейските граждани са най-големите губещи от данъчните измами и укриването на данъци. Очакваме час по-скоро предложенията на Комисията за обща политика срещу „данъчния  рай“, за което призова и Съвета преди няколко месеца, отбеляза евродепутата. Наясно сме още така, че офшорните зони се ползват с протекциите на високопоставени политици в ДЧ, които нерядко са свързани или ползват услугите им, добави Йотова.


Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари бе създадена през март 2012 година с цел проучване и анализ на проявленията на престъпността, както и изработването на цялостен и структуриран план за борба на европейско равнище. Със създаването на CRIM, Европейският парламент включи сред приоритетите си нелеката битка  срещу организираната престъпност, мафията и престъпните системи е ЕС, които представляват конкретна заплаха за сигурността и свободата на европейските граждани. Над 18 месеца, Специалната комисия събира на една маса различните институции, международните и европейските организации, организира проучвания, изслушвания и срещи с разследващите и съдебни национални органи, за да може да изготви една единна система, насочена към ефикасна борба срещу прeстъпните системи и свързаните с тях дейности като корупцията и изпирането на пари. Финалният доклад, чието гласуване ще бъде днес, изразява единството на политическите групи, че организираната престъпност е сериозен бич за Европейския съюз и за нелеката битка с него е нужна единна европейска система и комплексен подход.


По време на дебата в Страсбург, Сесилия Малстрьом, европейският комисар  по вътрешните работи, изрази подкрепата си към финалния доклад на Специалната комисия и изказа своето задоволство от добре свършената работа. Комисията подкрепя създаването на Европейска прокуратура и приветства предвидените мерки в доклада против трафика на хора и кибер-престъпността. Малстрьом отбеляза още, че проблемът е не толкова в липсата на законодателство, колкото в липсата на анти-корупционното му прилагане.


Докладът настоява за финансова прозрачност и сериозни мерки против трафикът на хора, прането на пари, данъчните измами, корупцията по високите етажи и т.н. Според групата на Европейските социалисти и демократи в лицето на депутата Рита Борселино, мафията в наши дни не е локално, а глобално явление и ни чака дълъг път в битката с организираната престъпност. Позицията на евролевицата бе подсилена и от думите на депутат Илияна Йотова, която напомни за сериозният проблем, появил се с развитието на високите технологии, чрез които стана възможно използването на нерегламентирано подслушване и за политически репресии от една страна, и в услуга на транснационални престъпни мрежи от друга. Разрешаването на тези проблеми трябва да е част от дейността на новата Европейска прокуратура, настоя евродепутата и допълни, че докладът на Комисията CRIM не е хвърлена ръкавица към Европейската Комисия, а подадена ръка за спешно законодателство срещу  престъпността...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог