Свързани новини

16.10.2013 17:10

Започва "погребването" на 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на околната среда и водите даде положителна оценка на доклада за въздействието върху околната среда по отношение изваждането на спрените четири блока на АЕЦ Колзодуй. Това практически означава, че екоминистерството дава зелена светлина да започнат същинските работи по демонтажа и „погребването" на възлите и частитите от инсталациите на четирите ядрени блока, съобщава Money.bg.


Сега този доклад трябва да бъде подписан и от министъра на околната среда и водите, за да влезе в сила.


Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци е това, което е получило лиценз за извършване на демонтирането на четирите 440-мегаватови блока. В момент неядрената част на първи и втори блок вече е в напреднал процес на демонтиране и нарязване, докато по трети и четвърти блок все още не са предприети по-мащабни работи по демонтирането им.


Докладът за ОВОС е бил приет от Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите, който е бил председателстван от зам. министър Чавдар Георгиев и на него са присъствали неправителствените екологични организации Хармония и Коалиция за устойчиво развитие.


Предвидената територия за нуждите на извеждането от експлоатация на блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй" се намира на терена на атомната електроцентрала.


Площта на цялата площадка е около 3.2 km2, а заедно с каналите за циркулационно и техническо водоснабдяване достига 5.2 km2


Същата стои по права линия на 120 km, a по шосе на 200 km от гр. София. Разположена е в северозападната част на Република България, на десния бряг на река Дунав, на 5 km югоизточно от гр. Козлодуй.


Първоначалната стратегия за извеждане от експлоатация включва подготовката и експлоатацията на Зоната за безопасното съхранение (БС) на реакторните отделения и на спецкорпусите за период от 35 години, а като последен етап се предвижда извършването на отложен демонтаж.


Самата зона за БС се се ограничава до реакторните отделения на блоковете, част от санитарно-битовия корпус и свързващите ги естакади.


Актуализираната стратегия за непрекъснат демонтаж при извеждане от експлоатация на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй" включва следните два етапа:


Етап 1: Подготовка и контролиране на Безопасно съхранение на Реакторни отделения 1 и 2 и демонтаж на оборудването извън Зоната на безопасно съхранение;


Етап 2: Отложен демонтаж на оборудването в рамките на Зоната на безопасно съхранение и освобождаване на сградите от регулаторен контрол.


Последният етап на процеса по ИЕ е закриване и рекултивация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева