Свързани новини

14.10.2013 13:22

Топбанкери вещаят катастрофална криза заради САЩ

Видян 1288 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Топбанкери предупредиха, че за САЩ, които преживяват тежка бюджетна криза, настъпват много трудни времена, които могат да се отразят и върху глобалната икономика. Президентът на Световната банка Джим Йон-Ким алармира за много опасен период за Америка, предаде Ройтерс.


Предупреждението е отправено в момент, когато наближава и крайният срок за постигане на споразумение за тавана на дълга, в противен случай страната може да обяви фалит. "Дни ни делят от един много опасен момент", посочи Ким при завършването на годишната среща на Световната банка и на Международния валутен фонд във Вашингтон. "Колкото повече се приближаваме до крайния срок, толкова повече това ще окаже влияние върху развиващия се свят", каза шефът на СБ.


С неразбирателствата си около бюджета и тавана на дълга, американските законодатели рискуват да причинят щети на целия свят, които може да наклонят глобалната икономика към още една рецесия, предупреди и директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от британския в. „Индипендънт”.


Лагард, която е и бивш финансов министър на Франция, поля със студен душ предположенията, които дойдоха от републиканския лагер, че правителството не трябва да обявява фалит, ако в крайна сметка таванът на дълга не бъде вдигнат.


По-рано сенаторът на Кентъки Ранд Пол заяви пред Си Ен Ен, че „ако САЩ не вдигнат тавана на дълга си, това означава че ще трябва да се балансира бюджета, но не и че ще трябва да се обяви фалит”.


"Когато си най-голямата икономика в света, когато си едно сигурно убежище при всички обстоятелства, както е в този случай, ти не можеш да се впускаш в подобни счетоводни практики", изтъкна ръководителят на МВФ.


"Ако достигнем крайния срок, това ще бъде катастрофално събитие за гореспоменатите страни. Но това може да е в голям ущърб и на развитите икономики", каза Ким. Той посочи, че икономиките по света, в частност американската, ще се сблъскат тогава с покачване на лихвите, със спад на доверието и със забавяне на растежа. Американското министерство на финансите обяви, че няма да разполага с пари в брой от 17 октомври, ако не бъде постигнато споразумение за тавана на дълга и той не бъде повишен от настоящото си ниво от $16,7 трлн.


За предстоящите трудности предупреди и изпълнителният директор на "Дойче банк" Аншу Джейн, според когото, ако бъде обявен дефолт, това ще бъде "напълно катастрофално".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион