Свързани новини

11.10.2013 17:20

Лекарите притеснени: Бежанците може да пренесат опасни болести

Видян 1356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарите са много притеснени, че с бежанската вълна у нас може да пристигне болен от новия средноизточен респираторен синдром, причиняван от коронавирус. Това коментира  по време на Осмата национална конференция по инфекциозни болести във Варна проф. Камен Плочев -  началник на клиника по инфекциозни болести във Военномедицинската академия, предаде Днебг. 


По негови думи тази болест се разпространява по въздушно-капков път и наподобява грипоподобно състояние, но води до пневмонии и тежки усложнения и е непозната за родните специалисти. 


"Бежанците от Сирия може да внесат тежки инфекциозни болести. Не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза, морбили", предупреди още проф. Плочев. Той обаче уточни, че тези хора не трябва да бъдат сатанизирани, а е необходимо по границите да бъде засилен здравният контрол.


Освен това специалистът смята, че е необходимо да се извършва и санитарна обработка на пристигащите - те да се събличат, изкъпват и да обличат нови дрехи. 


Заплахата от поява на инфекциозни болести с бежанската вълна може да се раздели в три групи - дихателни инфекции, на стомашно-чревния тракт и причинени от ухапвания от насекоми, пренесени чрез багажа на хората, допълни проф. Плочев. 


Според Славчо Велков, експерт по национална сигурност и борбата с тероризма и консултант по тези въпроси във ВМА, е напълно възможно с бежанската вълна в страната ни да проникнат и хора, свързани с терористични организации. 


Той посочи, че службите са създали организация за контрол и проверка, но тя трябва да се насити с още повече специалисти, включително по арабски езици и култура. 


"Заедно с бежанците пристигат и хора от криминалния контингент, които са извършвали престъпления в собствените си държави, но крият това. Не бива да подценяваме и заплахата от нарастване на престъпността при събирането на големи групи бежанци на едно място", обясни Велков. 


Той прогнозира, че до края на годината в страната ни ще има между 9 и 12 хиляди бежанци.





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали