Свързани новини

09.10.2013 17:20

Туроператори недоволни от БААТ

Видян 1607 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата и Европейската служба за борба с измамите с европейски средства /ОЛАФ/ може да проверят Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и нейния председател Любомир Попйорданов, заявиха от туристическия бранш.


Асоциацията е изпълнявала няколко европейски проекти, но има проблеми с отчетността и използването на парите. "Любомир Попйорданов се държи все едно тази асоциация е само негова, а има и други членове", коментират туроператори.


Самият той е собственик на две туристически агенции "Одисея - ин" и "Зиг заг холидейз" и е в конфликт на интереси, тъй като те се явяват в много случаи подизпълнители по европейските проекти на асоциацията. Освен това членове на Асоциацията са природните паркове "Сините камъни", "Странджа" и "Врачански Балкан", по чийто европейски проекти Попйорданов също работи с БААТ и с туристическите си агенции, обясняват от бранша. Именно това трябва да проверят органите. Един от най-големите проекти на БААТ е за "Устойчивост на мобилността по най-новия евровело коридор "Пътя на Желязната завеса", който е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и Министерство на регионалното развитие, пише в страницата на асоциацията.


Потърсихме за коментар Любомир Попйорданов, който бе категоричен:


„Зиг заг Холидейс“ не е участвала в нито една поръчка за алтернативен туризъм. Това че „Зиг заг Холидейс“ е член на БААТ не означава, че е участвала в поръчка. Нито „Зиг заг Холидейс“, нито „Одисея“, на които аз съм собственик, не са участвали в нито един случай. Няма нищо, което нас да ни притеснява.  Примерно, един парк Врачански Балкан може би е посрещнал някаква конференция в района на Враца, което не го прави непременно конфликт на интереси. Нямаме обществена поръчка, която да е спечелена от член на Асоциацията. Може някой да е осигурил настаняване или да е осигурил зала за провеждане на семинар, но няма обществена поръчка”.


Предоставяме на читателя и телефонния разговор с Кирил Калоянов, който е ръководител на двата проекта:


-Г-н Калоянов участвал ли е г-н  Попйорданов със собствени фирми в проектите "Устойчивост на мобилността по най-новия ЕвроВело коридор "Пътя на Желязната завеса", има ли достатъчна отчетност по европроектите и има ли някакви проблеми с европроектите?


-Не сме имали проблеми с европроектите, подаваме си отчетите, всичко върви нормално.


-А участва ли Попйорданов със собствени фирми в тези проекти?


-Не.


-В нито един от тях, така ли?


-Сега не мога да кажа точно.


-Моля?


-Не, не.


-Категорично не, така ли?


-Проектите си имат поръчки, има договор, с които се сключва договор с подизпълнител. Обикновено, когато има някакъв такъв договор той е за услуга, за която не може да изпълни със собствени ресурси и принципно, когато ние можем да се справим с това си вършим работата и са заложени при нас нещата, така че не сключваме договори с членове.


-Т.е. да разбирам, че той като подизпълнител участва по някакъв начин, така ли?


-Не. Не може да се разбират така нещата.


-А как може да се разбира?


-Не мога да ви кажа.


Според туроператорите в проекта  "Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на пограничната зона Румъния - България" по програма Трансгранично сътрудничество Румъния – България, БААТ работи по проучване на нагласите на местния бизнес и подпомагане на развитието на потенциала за туризъм чрез маркетингови инструменти, производство на рекламни материали и организиране на медийна кампания за популяризиране на региона. Само медийната кампания е на стойност 122 000 лв., показва справка в публичната покана на БААТ.


Георги Пампоров, който отговаря за проекта, заяви за Факти.бг, че  тази обществена поръчка е била анулирана. Сега  се изпълнява нова обществена поръчка, която обединява две теми - медийна кампания и публикации. Основен изпълнител е Яна тур – България. Подизпълнителят е консорциум около групата  „Труд”, заяви Пампоров.


Според него предишната поръчка е била анулирана заради съмнения за изкуствено разделяне на сходни дейности.  „Въпреки, че те бяха подготвени в плана за обществени поръчки, приет в апликейшън формата, като отделни обществени поръчки. Така и стартирахме медийна кампания като отделни обществени поръчки, но когато назначихме нашия експерт по обществените поръчки, той ни посъветва да я анулираме, защото може впоследствие да възникне съмнение за изкуствено разделяне, каза Пампоров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак