Свързани новини

09.10.2013 17:00

Бежанците в България вече са почти 7000, влизат и по море

Видян 1518 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бежанският поток към страната ни не спира и броят им в България вече достига 7000, а Брюксел призова за солидарност между страните и прогнозира засилване на миграционния натиск.


От МВР обявиха, че има увеличение на престъпленията у нас, извършени от чужденци и отново потвърдиха, че са засечени бежанци, за които има информация, че имат минало, свързано с тероризъм или други престъпления. Според главният секретар на МВР Светлозар Лазаров близо 7000 са бежанците към днешна дата. Лазаров съобщи, че в последно време има увеличение на престъпленията у нас, извършени от чужденци. Секретарят на МВР каза още, че на границата има засечени бежанци, за които има информация, че имат минало, свързано с тероризъм или други престъпления. Тези хора се настаняват в домовете на МВР в Бусманци и Любимец.


Въпреки цялата стряскаща информация вчера депутатите в парламента отхвърлиха искането на Атака България да затвори границите си за бежанци, което влезе в дневния ред на с подкрепата на ГЕРБ. Преди да бъде гласувано решение за затваряне на границите трябва да бъдат отчетени всички последици, категоричен бе Сергей Станишев, председател на КБ. „Трябва да бъдат разделени нещата и отговорността на МВР по контрол на границите от идеи, които нямат нищо общо с ангажименти на България, които са международни – в това число конвенции за приемане на бежанци, по които ние сме страна и елементарна човещина към хора, които са без дом и без препитание”, обясни председателят на БСП.


"България все по-трудно ще контролира миграция, поради липсата на достатъчен ресурс и достъп до такъв на ниво ЕС. Принципно бежанският ни капацитет е 2500 души, към момента има 2 пъти повече, с тенденция до края на годината да достигнат 11 000", заяви Моника Панайотова от Групата на ЕНП ГЕРБ, която взе участие на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, където евродепутатите дебатираха приемането на резолюция относно кризата с бежанците от Сирия. По думите и, след като още от 2011г. България е изпълнила всички технически изисквания, бежанската вълна от Сирия сега още повече засилва аргументите за присъединяването на нашата страна към Шенген.


На този фон само за последното денонощие на границата с южната ни съседка бяха задържани 124 души, от които 91 сирийски граждани. Незаконни имигранти бяха заловени и в Черно море.


Според оценките на правителството до края на годината броят на имигрантите може да достигне 11 хиляди. Кабинетът обяви, че има възможност да затвори границата с Турция, но това било много краен вариант. Вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира, че по всяка вероятност потокът от бежанци ще продължи сравнително дълъг период от време.


"Има риск от възникване на хуманитарна криза, която да повлияе върху всички обществени процеси в България, както и ЕС са изправени пред една критична ситуация. Изисква се общоевропейски подход за разрешаване на този проблем", заяви Йовчев.


И въпреки проблемите, пред които е изправена страната ни, заради бежански поток от Европейският парламент отново призоваха за проява на повече солидарност между държавите в ЕС по повод сирийските бежанци, а еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние съобщи, че досега над 50 000 сирийци са подали молби за убежище в Европа. Той отбеляза, че най-често имигрантите достигат Европа по суша през Турция и България, а по вода - през Египет към Италия. В България, Кипър и Гърция идват десетки бежанци всеки ден, тези страни са сред изложените на най-голям натиск, заяви Барние.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата