Свързани новини

07.10.2013 11:30

Ирландия със свирепи мерки срещу пушенето

Видян 1391 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ирландия повежда поход срещу цигарите и ще се опита да стане "свободна от тютюн" държава през 2025 година. Целта на здравния министър Джеймс Райли е след 12 години не повече от 5% от населението на страната да са пушачи.


По последни данни 22% от ирландците над 15-годишна възраст редовно припалват. Министърът твърди, че цигарите са една от основните причини за случаите на смърт, която иначе може да бъде предотвратена.


Всяка година над 5200 души умират от болести, свързани с употребата на цигарени изделия. Това на практика е причината за всяка пета смърт в островната държава.


Райли представи план от 60 мерки за драстично ограничаване на пушенето, изготвен с помощта на 12 експерти. В него е разписана възможността за глоби на място за нарушителите на забраната за пушене.


В Ирландия ще продължават да се продават тютюневи изделия, но на по-висока цена и в по-тесен кръг търговски обекти. Предвижда се и забрана на автоматите за цигари, както и по-строга регулация на дистрибуторите на тютюневи изделия. Сред препоръките е и забрана за пушене в автомобили, където има деца.


Райли твърди, че вредният навик трябва да престане да се възприема като нещо нормално, а като опасно за здравето. Той бе критикуван от сънародниците си, които обичат никотина, заради опита да деморализира правото на избор - да пушиш или не.


Защитните на цигарите припомнят, че този икономически сектор се отплаща на държавата с акцизи, а новите драконовски мерки само ще насърчат контрабандата.


Ирландия въвежда пълна забрана за пушене през 2004 г., която важи за заведенията, нощните клубове и офисите. Експерти твърдят, че тя се спазва на 97 процента. Дори здравните служби се похвалиха с над 3700 спасени живота.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от