03.10.2013 14:50

Борисов: Връщат параграф от Закона за досиетата!

Видян 1356 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Експремиерът Бойко Борисов изпрати от името на ПП ГЕРБ и лично от свое име становище, че възстановяването на параграф 12 от Закона за досиетата влиза в разрез с демократичните ценности. В писмото, адресирано до председателя на СДС Божидар Лукарски, председателя на ДСБ Радан Кънев и Съюза на репресираните в България Борисов посочва:

"В програмата за работа на 42-то Народно събрание за периода от 2 до 4 октомври 2013 г. е включен за разглеждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за досиетата. Проектът е внесен от група народни представители от БСП и Атака и чрез него се възстановява отмененият параграф 12, действал в периода от 2006 г. до края на 2012 г.

Ще напомня, че тази законова разпоредба предвиждаше императивна забрана Комисията по досиетата да обявява принадлежност към тоталитарните служби за сигурност за онези лица, изпълняващи публични длъжности или публични дейности, които са заемали постове в цивилното и военното разузнаване от началник на сектор или началник на секция нагоре след 1991 г.

Този параграф срещна обоснована критика сред представителите на гражданското общество. По тази причина ПП ГЕРБ преди една година взе политическо решение и заедно със Синята коалиция в 41-то Народно събрание приеха отпадането на тази правна норма. Тогава, наред с тази важна промяна, бе разширен и обхватът на публичните дейности и публичните длъжности, чиято принадлежност към тоталитарните служби подлежи на оповестяване от Комисията по досиетата.

За огромно съжаление днес, когато 42-то Народно събрание е в началото на своята дейност, висшият законодателен орган отново е провокиран от преднамерена инициатива, целяща възстановяване на отменения параграф 12! Подпис под този проект са поставили депутати от БСП и Атака, а вчера – 2 октомври 2013 г. – проектът бе подкрепен единодушно и от депутатите от ДПС на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

Единствената парламентарна сила, която се противопостави и ще се противопоставя до край на тази зловредна инициатива, е ПП ГЕРБ. И това е така, защото осветяването истината за дейността на Държавна сигурност в България е задължително условие за нормализиране и спокойното функциониране на демократичния правов ред в началото на 21-ви век. А познанието за тази истина е споделена ценност на всички сестрински партии, членуващи в демократичното семейство на Европейската народна партия.

Искам да Ви уверя, че за нас – депутатите от ПП ГЕРБ – е извън съмнение, че идеята за възстановяване на параграф 12 от Закона за досиетата е провокация към ценностите, които изповядваме. Целта на тази инициатива не е нищо друго, освен съзнателно прикриване на зависимости, които са абсолютно неприемливи в една съвременна демокрация. Действащият Закон за досиетата съдържа категорични гаранции, че оповестяването на принадлежност към Държавна сигурност не само не застрашава националната сигурност или сигурността на служителите на тоталитарните служби, а има ползотворно действие върху демократичните процеси. По тази причина формирането на нова Тройна коалиция между БСП, Атака и ДПС именно по този повод – прикриване на зависимости под формата на параграф 12 от Закона за досиетата – показва за пореден път същността на тази неестествена симбиоза на задкулисието, което управлява държавата днес. Това, освен всичко друго, пренарежда по неприемлив начин приоритетите пред сектора „Сигурност“.

Писмото си бившият премиер завършва така:

"Изразявам също така увереност, че това е тема, по която политическите сили, споделящи ценностите на Европейската народна партия, не само могат, но и са длъжни да постигнат единодействие – както с парламентарни, така и с извън-парламентарни средства. Това е така, защото разкриването на истината за тоталитарния период е най-сигурната гаранция, че несвободата няма да се повтори отново!"



 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак