Свързани новини

03.10.2013 14:10

Зърнарите-милионери "изядоха" коледните надбавки на пенсионерите

Видян 1837 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството реши да отпусне 60 млн. лв. национални доплащания на зърнопроизводителите-милионери. Това означава, че те ще вземат по 2 лв. на декар допълнителна субсидия от държавния бюджет. Европейските субсидии, които ще се налеят в сметките на зърнарите са около 1.1 млрд. лв. "Не ги е срам да искат още пари при положение, че европейските средства също идват от джоба на всички българи", коментират икономисти.

"Богаташите ще лапнат още 60 млн. лв., а за нас пенсионерите правителството не може да осигури 35-40 млн. лв. коледни надбавки", обясняват от разгневени пенсионери. Те допълват да не говорим за здравеопазването, където няма пари за болните от рак. На всичкото отгоре отдавна е ясно, че 4% от зърнопроизводителите в България вземат 75% от субсидиите в агросектора.

Само един зърнар получава около 30 млн. лв. субсидии за отглежданите 1 млн. декара. Това е фирмата "Октопод". С осигурените 60 млн. лв. това означава, че тя ще грабне още 2 млн. лв. от националния бюджет. Другите милионери със субсидии са Ангел Вукадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Радослав Христов, зам.-председател и членовете Васил Петров, Георги Милев, Димитър Магуганов и др. Зърнарите са около 3000 човека в страната.

Нормата на печалба в бранша гони 50%, а при най-добрите е и отгоре, така че зърнарите никак не са за оплакване. Неслучайно са известни като основни потребители на чисто нови мерцедеси от магазина. Даже дребните риби имат цели автопаркове с луксозни лимузини.

Зърнарите искат не само подаръци от ЕС и правителството, каквито не получава никой друг, но и облекчения за горивото, което се използва за селскостопанските машини, но и за харчливите им мерцедеси. Не обещават обаче да свалят поради това цените, които и без друго спекулативно завишиха особено през миналата година, когато хлябът поскъпна рекордно, коментират пенсионери. Никой друг бизнес не получава и досега толкова много пари. Останалите земеделски и индустриални производители се оправят както могат, което всъщност е и идеята на капитализма с неговия свободен пазар. Зърнарите обаче си искат мерцедесен социализъм и го получиха от БСП.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец