Свързани новини

01.10.2013 15:50

Корнелия Нинова: БСП е за замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране за 2014г.

Видян 2312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Позицията на БСП е за замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране от 1 януари 2014. Евентуално ново увеличение ще има от 2015г., но само с размера на увеличената продължителност на живота. Това заяви в ефира на БНР зам. – председателят на ПГ на КГ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тя обясни, че е направено предложение и за ранно пенсиониране.  Народният представител поясни, че когато човек, на който не му достигат две години стаж и, или възраст, да може да се пенсионира с 0,4% по-ниска пенсия. Като друго предложение, което е направено, Нинова посочи възстановяването на т. нар.   Швейцарско правило – индексирането на пенсиите да става всяка година по формулата - 50% с ръста на инфлацията и 50% с увеличението на средния осигурителен  доход.


Депутатът съобщи, че има предложение за технологията за изчисляване на продължителността на живота, което е обсъдено на Консултативния съвет към Министерство на труда и социалната политика и по което е постигнато съгласие.  Тя поясни, че то се състои в това,  да се вземе предходен период, от около 3 години, да се види дали и с колко има нарастване на средната продължителност на живот за този период и в следващите 3 години това нарастване да се разположи пропорционално в увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране.  Тя обясни, че решението от кога да влезе в сила това предложение, зависи от диалозите,  които в  момента се провеждат в Министерство на финансите и Тристранния съвет. По думите и има две възможности или от 1 април, или от 1 юли 2014г. Нинова коментира, че крайното решение ще бъде взето  октомври месец,  когато се приема бюджета за следващата година, тъй като заедно с него трябва да се приемат промените в Кодекса за социалното осигуряване, в който се уреждат тези въпроси.  


Няма да се лишават хората от възможност да се пенсионират, както до сега


На въпрос, дали има възможност, при преизчисляване на пенсиите по новото индексиране, пенсионерите да бъдат компенсирани през следващата година, за предишните 4 години, Нинова отговори: Няма начин това да се случи, защото когато се приема закон, той не може да има обратно действие. Законите действат само от датата на тяхното публикуване напред. Това е принцип, приет навсякъде по света.  Тя изрази мнение, че ГЕРБ е имала цел през последните 4 години, увеличавайки възрастта за пенсиониране, да намали броя на пенсионерите и така да се стабилизира бюджета на НОИ, където средствата от осигуровки не стигат и се налага  да се допълват от държавния бюджет. „Нашето разбиране е обратно и ние ще предприеме 3 стъпки за решаването на този проблем“, съобщи Нинова. По думите и те ще бъдат: увеличаване на броя на работещите хора с разкриване на повече работни места и на максималния осигурителен праг, както и намаляване на броя скрити осигуровки, чрез изсветляване на икономиката. „Чрез увеличаване на приходите, постъпващи в НОИ с тези мерки, ще гарантираме пенсиите, без да се налага постоянното увеличаване на възрастта за пенсиониране, с което се лишават хората от възможността да се пенсионират“, категорична бе Нинова.


Увеличаването на възрастта за пенсиониране трябва да е справедливо


Помолена да коментира факта, че в Европа масово се върви към увеличаване на възрастта за пенсиониране, народният представител коментира, че спирането на увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране е необходимо, за да може през тази година да се направи пълен анализ на пенсионната система и да не се работи на парче. Народният представител се съгласи, че не може да се откъснем от тенденциите  в Европа и при нас ще се върви и към увеличаване от 2015г. Тя подчерта обаче, че то ще бъде свързано с продължителността на живота, в което има огромна разлика в европейските държави и България. „Друго няма да е справедливо, защото там пенсионерите получават своята пенсия около 20 години, а при нас 3, 4. Там увеличението на годините за пенсия върви с увеличаването на продължителността на живота, а при нас беше решено механично, с 4 месеца всяка година, но на какви принципи почиват тези цифри обаче, никой не каза“, заяви Нинова. По думите й това не е справедливо и се обричат пенсионерите и хората в предпенсионна възраст. Тя обясни, че диалози в социалната комисия в НС по тези теми ще има, когато Тристранният съвет се произнесе и влезе предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване в НС. Депутатът обясни, че сега предварителните разговори са в рамките на Консултативния съвет към социалния министър и Тристранния съвет.


На въпрос дали, с колко и за всички пенсионери ли ще има коледни надбавки Нинова отговори, че ангажиментът, който за момента е поет от финансовото министерство, е за хората с пенсии до 200 лева. Тя съобщи, че решение в какъв размер точно да бъдат те предстои да бъде взето на дискусиите в Министерство на финансите.


Ще има специален закон за възрастните хора


Тя съобщи, че за пръв път е подготвен специален закон за възрастните хора, в който се уреждат обществените отношения в тази сфера, мерки спрямо тях, вменяват се задължения на общините да създават материални условия за социален живот на тези хора. Нинова съобщи, че той е в проект и ще бъде внесен в НС до края на годината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец