Свързани новини

26.09.2013 17:00

Френски алпинист откри съкровище на Мон Блан

Видян 1378 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Млад френски алпинист откри скъпоценни камъни на стойност десетки хиляди евро на ледник на Мон Блан, които вероятно са се озовали там след катастрофа на индийски самолет преди половин век, съобщи френската жандармерия.


Скъпоценните камъни – изумруди, сапфири и рубини, били предадени на жандармерията в Бур-Сен-Морис в началото на септември. Стойността им била оценена от местен бижутер на между 130 000 и 246 000 евро. Младият алпинист, пожелал да остане анонимен, открил съкровището, докато се изкачвал по ледника Босон.


Той забелязал метална кутия, в която открил малки пликчета, върху някои от които пишело "произведено в Индия". В тях се намирали скъпоценните камъни. "Това е честен млад мъж, който бързо разбрал, че кутията е принадлежала на някой, който е загинал на ледника. Той можеше да я запази за себе си, но предпочете да я донесе в жандармерията", заяви пред Франс прес началникът на жандармерията в Албервил Силван Мерли.


Два индийски самолета се разбиха на Мон Блан през 1950 и 1966 г. Оттогава алпинистите редовно откриват части от самолетите, куфари и дори човешки останки. През август 2012 г. двама млади алпинисти от Шамони откриха индийско дипломатическо куфарче с броеве от вестници, които символично били предадени на индийските власти.


В случая със скъпоценните камъни, "ако не открием собственика, член в закона предвижда, че той може да остане за младия алпинист", съобщи комисар Мерли. Камъните били заключени и предадени на прокуратурата в Албервил. Френските власти трябва да се свържат с индийските власти, за да открият собственика или наследниците му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще