Свързани новини

26.09.2013 12:09

Внимание! Отровна наденица в парка

Видян 2381 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зловещ начин за решаване на проблема с бездомните кучета вдигна на крак природозащитници, полицаи и общински служители. Вълна от натровени четириноги заля София през последната седмица. Само за няколко дни е направен опит за убийство на над 20 кучета, половината от които са домашни, съобщиха от фондация "Четири лапи". Десетки четириноги бяха натровени до стадион "Славия" миналата сряда, а ден по-късно на "Симеоновско шосе" още няколко. Последните посегателства са от вторник в квартал "Бъкстон", където бяха отровени 2 животни. "Прибрахме едното загинало куче. Друго е закарано в близката ветеринарна клиника и вероятно ще бъде спасено", обясни шефът на "Екоравновесие" д-р Манол Нейков пред "Стандарт".


Той обясни, че по данни на лекарите може би става въпрос за отравяне с антифриз. "Направихме промивка на стомаха на кучето с активен въглен. Сега е на системи и е сравнително добре", обясниха от столична ветеринарна клиника. Според докторите не е сигурно, че става въпрос за отравяне с антифриз. Спасеното куче не е развило бъбречна недостатъчност, а тя била типична при поглъщането на антифриз. Ветеринарният лекар обясни също, че четириногите са яли наденица, а в нея е доста трудно да се влее антифриз. Възможно е и отровата да не е приета с парчето салам, а от купичка с течност, предположи ветеринарният доктор от клиниката, която спаси животното. Резултатите от аутопсията на умрелите животни показват, че има данни за отравяне, но патоанатомите от Лесотехническия отказаха да съобщят за какъв тип отрова става дума заради следствената тайна. Тя е сложена в храна, казаха специалисти и отрекоха това да е антифриз.


От фондация "Четири лапи" също смятат, че не става въпрос за антифриз. Защитниците на животните допускат, че като отрова са използвани пестициди. "Имаме информация, че в страната се внасят забранени пестициди, основно от Турция и дори от Гърция", коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи". Според него това е установена практика, но не заради тровенето на кучета, а още по-лошо, за използване за растителна защита. Затова екозащитници настояват да се ограничи достъпът до силно отровни вещества. Хора, които прибягват до подобни деяния, са безотговорни, ниско интелигентни, които не си дават сметка до какви последици може да се стигне, смята Гечев. Това дори са хора с психични отклонения, ако се вземат предвид форумите в социалната мрежа, в които се обменя информация за отровите, с които може да се избият кучета. Пред "Стандарт" шефът на "Екоравновесие" д-р Манол Нейков обясни, че според закона виновникът за тровенето на кучета може да лежи 3 години в затвора. Оттук нататък всичко е в ръцете на полицията, коментира Нейков.


Очевидец: Уж ги ловят, а пак са край блока


Хващат кучетата, а после ги пускат, оплака се жител на столичния квартал "Хаджи Димитър". Той разказа как бил на косъм да бъде ухапан от бездомно псе, докато се разхождал в кварталната градинка. Видимо агресивни кучета се прибират за малко, но след това отново са около блока, ядосва се софиянецът. Нов приют за 800 кучета трябва да отвори врати догодина в София. Проектът е готов и вече няма нормативни пречки да бъде задействана процедурата по неговото изграждане, съобщи директорът на "Екоравновесие" Манол Нейков пред "Стандарт". Общината планира до края на годината да сключи договор с фирмата строител, а изграждането да започне напролет. Първите четириноги ще започнат да се настаняват през лятото. Общината вече е осигурила 1,3 млн. лв. Построяването на новия приют бе забавено почти година, след като неправителствена организация обжалва наредба на земеделското министерство. В нея вече са нанесени необходимите промени. Вторият приют ще се намира в непосредствена близост до откритото през есента на м.г. съоръжение в Горни Богров. То е от отворен тип, с което се пестят разходи за построяването му. В него в момента има 840 кучета.


Псета стряскат майки и деца в градинките


Бездомни кучета стряскат майки и деца на площадките в парка. Псета лежат в пясъка или край пързалката, оплака се пред "Стандарт" Мария Иванова, която е майка на 4-годишна дъщеря. Тя призна, че се страхува да пусне детето си да играе в пясъчника, защото може да намери изпражнение на куче в него. Трябва да се направи нещо най-вече заради опасността от тения, смята Иванова. Но допълва, че е против убиването на животни. Стопаните на четириноги също дразнят майките, тъй като не чистят след своите любимци. Въпреки че родители и собственици на кучета са в непрекъсната война в градинките, никой не подкрепя тровенето на четириногите.


Глобиха баба, че храни котки


Чиновници наложиха акт за 50 лева на баба за това, че храни котки до блока си във Варна. Старицата с пенсия от 167 лева ли е най-големият нарушител и престъпник за община Варна, гръмнаха възмутени коментари в социалната мрежа. Възрастната жена е на 67 години и живее в кв. "Възраждане". "Ще се запозная с конкретния случай. Законът дава възможност санкцията да бъде минимална предвид нарушението и като се вземе предвид материалното състояние на нарушителя. В случая глобата няма да бъде отменена, защото бабата била хваната със специално купена голяма торба гранули, а не например с домашна храна", каза зам.-кметът по обществен ред и сигурност на община Варна Тодор Иванов. От началото на годината има съставени 4 акта за такова нарушение, като само през последния месец те са два. Всички са за минималната глоба, предвидена в Наредбата - 50 лева, казаха от пресцентъра на общината. За 2013 има съставени 57 акта за нарушения, извършени от стопани на домашни кучета, които ги водят без намордник, без документи или не са ги вписали в общинския регистър


Използването на отрова за решаване на проблема с бездомните кучета е изключително опасно явление, заяви Явор Гечев от фондация "Четири лапи". Той е категоричен, че то е заплаха за хората и най-вече децата. "Полицията обаче не си мърда пръста", коментира експертът. Той твърди, че при последните инциденти в столицата с отровени кучета полицаите не са отцепвали района, нито викат криминалисти да разследват на място. "За тях това не е криминално деяние. Дори повърнатото от животните не се прибира, а остава и може да доведе до натравяне на други животни и на хора. Защо трябва да се стигне до отравяне на дете, за да се промени нещо", коментира още Гечев.


Вместо чакали умряха гончета


Кметът на община Елена Дилян Млъзев събра преди няколко седмици на специална среща ловците, полицията и представителите на държавните горски стопанства в региона заради мистериозна смърт на кучета. Животните най-вероятно са отровени, жалваха се няколко семейства от балканското градче. Преди месец няколко авджии от град Елена останаха без кучетата си, след като те умряха от отрова, хвърлена в гората. Заради появили се чакали в района местните авджии и собствениците на овце започнали да залагат отрова не само из горите и край селата, но и край домовете си. Освен хищниците обаче на отровата се спуснали и няколко гончета, които след това умрели. На срещата са били обсъдени начините за разхвърляне на отровата, за да не се допуснат нови случаи на отровени домашни кучета и други животни в населените места. Според местните хора не е изключена възможността някой умишлено да е отровил кучетата. От полицията обаче не са разкрили такива предпоставки до този момент.


Убиха овчарките на кмет и поп


Хората в село Илинденци бяха изправени на нокти преди месец, когато неизвестен злосторник масово изтрови домашните им кучета. Само на 21 и 22 август бяха натръшкани десет кучета, повечето от тях са немски овчарки. "Сега някой трови кучетата, утре може и нас, хората, да отрови, дано го хванат полицаите", заяви отец Васил Котев, който е сред потърпевшите. Убити с отрова са и двете кучета на кмета Бойко Ибришимов. "Мъжката немска овчарка умря първа. След ден, два я последва и женската, която също е отровена. Уведомих полицията, надявам се да разкрият кой е отровителят. Най-страшно е да не стане беля с някое дете, ако се слага отровна храна по улиците. Нищо не открихме, а търсихме навсякъде", сподели кметският управник. Домашният любимец на англичаните Дарел и Каръл, които от 6 години живеят в селото, също е мъртъв. "Не може нормален човек по този начин да избива кучетата. Тази жестокост не я разбирам, нека полицията хване този, който върши подобни деяния", твърди Дарел, който е бивш рейнджър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля