Свързани новини

25.09.2013 16:39

АЕЦ Козлодуй е сред най-добрите в света

Видян 1602 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Вашата атомна централа е една от най-добрите в света", заяви на среща с ръководството на АЕЦ Козлодуй Александър Бичков - заместник генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ръководител на Департамента по ядрена енергетика към агенцията, предаде БГНЕС.


"Искам да отбележа, че България е един от активните участници в дейностите на МААЕ. Ваши специалисти участват в наши мисии и проверки в различни централи по света и съм убеден, че това сътрудничество ще продължи", добави заместник генералният директор на МААЕ. Александър Бичков подчерта, че атомната енергия има няколко важни преимущества: устойчиви цени, независимост от доставчика на гориво, както и най-нисък дял на въглеродни емисии в целия цикъл на производство.


Той допълни, че АЕЦ Козлодуй има голям опит в дългосрочното съхранение на отработено гориво, който е важен за МААЕ и трябва за бъде разпространен до всички атомни централи в света.


Александър Бичков напомни, че в света в момента се експлоатират 370 ядрени реактора, а 69 са в процес на изграждане.


Гостите се запознаха със състоянието и плановете за развитие на АЕЦ Козлодуй и с проекта за изграждане на нова мощност на площадката на централата. В програмата бе включена и обиколка на машинната и командната зала на пети енергоблок.


Бичков е на официално посещение в АЕЦ Козлодуй. Той бе придружен от д-р Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране, и Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР.


"Високо ценим отношението на Международната агенция за атомна енергия към българската атомна енергетика. Наш основен принцип е всички препоръки и съвети от страна на Агенцията да бъдат задължително включвани в програмите ни за изпълнение. Доказателство за това е грандиозната програма за модернизации на 5 и 6 блок. Ние я изпълнихме, следвайки указанията на МААЕ" - подчерта в приветствените си думи Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй.


Той изтъкна отличното взаимодействие между Международната агенция за атомна енергия и атомната централа във всички аспекти, свързани с осигуряването на безопасността и с експлоатацията на ядрените съоръжения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на