Свързани новини

24.09.2013 10:35

Нацепиха роял "Блютнер" за подпалки, варят компоти на него!

Видян 1470 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Филм, показващ изнасянето на разбит роял от Детския и младежки център в Димитровград и нацепването му на подпалки, разбуни духовете в социалната мрежа фейсбук, съобщи izvestnik.info.


"Поне аз за пръв път виждам такова нещо. Роял на двадесетина години, което за такъв инструмент не е много, да се разчупи и една част, включително клавишите, отива за варене на компоти", казва маестро Борис Вълканов, почетен гражданин на Димитровград.


Втрещени са и музиканти от Духовия оркестър.


"Ще си направя масичка", чува се да казва един от разглобилите го работници, докато товари в частен автомобил полиран плот. Огледът на клавишния механизъм пък показва, че той е много малко използван.


Инструментът е „Блютнер", на какъвто са свирили Брамс, Малер, Барток, Дебюси, Вагнер, Щраус, Шостакович, Рахманинов, императорите Вилхелм I и Франц Йосиф, Бийтълс, Стинг и други, показват началните надписи на филма.


Според Валери Добрев „разбрицан" роял от тази марка в момента струва 7 - 8 хил. лв., а запазен - втора употреба - около 15 хил.


„Блютнер" води началото си от 1853 година, когато в Лайпциг се появява първият инструмент с това име. Разбитият в димитровградския Детски и младежки център не е оттогава, но е ръчно производство от средата на миналия век.. Неговата история е кратка, но не пречи клавишите да са натискали много известни пианисти, гостували в града. Инструментът е бил част от не едно и две градски мероприятия.


"Спомням си, преди години за първи път на него свири една професорка в Пленарната зала", споделя във филмчето музикант от оркестъра. Времената обаче се менят, съдбата на рояла - също. Станал излишен преди двадесетина години, той отива в Детския и младежки център, тогава Детски комплекс.


Бракуван е отнякъде. Директорът тогава решава, че може да се оправи и го взема. Оказало се невъзможно. Същото, през 2008 година, когато предприятието се преструктурира, потвърди акордатор, специално извикан за рояла.


Имал специфичен дефект и, ако е нужен такъв инструмент, по-добре да купим нов, коментира по телефона сегашният директор на Детския и младежки център - Димитровград - Христина Ташева. Според нея невъзможно било вече и да се изнесе роялът, заради направени вътрешно преустройство и преграждания в Центъра. А след направен ремонт на залата за танци, където стоял инструментът, наложило се да бъде изнесен в коридора.


От 12 години съм в тази зала и никога не сме ползвали рояла. Не е отварян, откакто съм там. Не ми е пречел, но не е вършил и работа, затова преди десетина дни го преместих в коридора - да го вземат тези - духовият оркестър или други, но когото трябва, казва ръководителят на Денс клуб „Галаксико" Тихомир Митев, в чиято репетиционна зала доскоро е стоял инструментът.


Новото място обаче се струва опасно на Ташева, тъй като, след откриването на учебната година, по коридора вече се движат много деца. Можеше да стане злополука някаква, имаше риск, затова реших, че най-добре е да бъде разглобен и изнесен. Така и направихме, обяснява тя. И добавя, че за нея това е най-правилното решение.


"Казвам го без грам угризение - това беше една непотребна вещ, която трябваше да се премахне", категорична е директорката.


На въпрос консултирала ли е решението си със зам.-кмета Светослав Стойков или ресорен отговорник в общината, Христина Ташева обясни, че не било нужно. Роялът не е зачислен на Детския и младежки център. Стои над 20 години там без какъвто и да било документ. Същото потвърди и Тихомир Митев.


"Не мога да коментирам в момента. Не съм гледал филма, не съм и в града. За това, че има проблем разбрах от г-ца Ташева по телефона", обясни зам.-кметът Светослав Стойков. Със случая той обеща да се запознае още в понеделник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от