Свързани новини

23.09.2013 16:16

ЕК не приветства действията на правителството за облекчаване на забраната за пушенето в България

Видян 1104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия няма да приветства действията на новото българско правителство за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Това се посочва в отговор на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг до българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова. Според Комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места, пише още в отговора на евромисар Борг.


От своя страна Моника Панайотова заявява, че тенденциите по отношение на либерализацията на забраната за тютюнопушенето в България са особено разочароващи в контекста на докладвания от Комисията през февруари значителен напредък в България, отбелязан включително и в отговора й по зададения въпрос.


В отговор на Комисията до българския евродепутат се посочва още, че според проучвания, финансирани от Комисията, тютюнът е причината за близо 700 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година. Съгласно консервативни оценки, през 2002 г. в ЕС са починали 79 000 възрастни, сред които 19 000 непушачи, поради излагане на тютюнев дим у дома (72 000) и на работното си място (7 300).


По отношение на обвързаността на действията на държавите-членки в тази сфера с правния ред в ЕС, Комисията разясни, че в съответствие с Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, на 30 ноември 2009 г. Съветът е приел препоръка относно среда без тютюнев дим (2009/С 296/02). Препоръката приканва държавите членки да въведат мерки за защита на своите граждани срещу вторичния тютюнев дим не по-късно от ноември 2012 г.


Въпреки че тази Препоръка не е правно обвързваща, България е страна по Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Конвенцията от своя страна е обвързващ международен договор с разпоредби, по силата на които страните по нея се задължават да защитават своите граждани от тютюнопушенето на закрити работни места, в обществения транспорт, закрити и други обществени места.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Карлос Контрера

Римска оргия в СОС: Карлос Контрера

В Столичния общински съвет се разиграва ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви