Свързани новини

23.09.2013 09:09

Корнелия Нинова: БСП не се отказала от програмата си и правителството я изпълнява

Видян 1191 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП не се е отказала от своята предизборна програма и правителството я изпълнява. Хората ще се убедят скоро в това, когато започнат да усещат ефекта от предприетите мерки. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам. - председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социална политика Корнелия Нинова. Тя обясни, че 100-те  дни са успешни в две посоки - социална и икономическа. Народният представител поясни, че става въпрос от една страна за социални мерки, които да помогнат на около 1, 2 млн. души с: увеличение на помощите за майките и за първокласниците, повишаване на броя на хората, получаващи енергийни помощи; приемането на закон, даващ възможност на 71 хиляди млади българи да започнат работа; премахването на данък „колиба“; получаването на шест заплати от служители на фалирали фирми, премахването на данък "колиба". "Връщането на ДДС на фирмите показа от друга страна, че държавата, освен социална, ще бъде и коректен партньор на бизнеса", подчерта Корнелия Нинова. Тя допълни, че големият аспект на изминалите сто дни от управлението на правителството на Орешарски е нормализирането на икономическата среда, помощ на бизнеса, за да работи и да открива работни места, помощ на уязвимите и най-слаби хора. По думите и обаче още много трябва да бъде направено, защото макар и значими, тези мерки са само началото. Като бъдещи мерки, записани в програмата на правителството тя посочи въвеждане на семейното подоходното облагане във втората половина на мандата, увеличение на минималната работна заплатата на 340 лв. от 1 януари, а до края на мандата до 450 лв.


"Ние не сме казвали, че държавата ще разкрие 250 хил. работни места. Нашата позиция е, че така ще помогнем на икономиката, че тя да заработи и сама да ги разкрие", припомни Нинова. По думите и позиция на бизнеса е, че ще се разкрият много повече от 250 хиляди работни места, ако държава им помогне с три промени. На първо място тя посочи плащане на задълженията на държавата към бизнеса, което по думите й вече се изпълнява. На второ място Нинова коментира премахването на регистрационни и лицензиционни режими, които затрудняват работата му - 100, от които вече са в процес на премахване. Осигуряването на по-лесни кредити от Държавната банка за развитие, депутатът посочи като трета необходима мярка и заяви, че предстои и нейното изпълнение.


"Служебното правителство намали ръста на БВП през март месец и каза, че няма да се постигне заложения от Дянков ръст от 1,9%, а ще бъде под 1%", каза Нинова и попита каква вина има сегашното правителство за това. Тя припомни, че 4 години е била залагана грешна прогноза за ръст на БВП и е била коригирана или чрез актуализация на бюджета, или по друг начин. Постигането на ръст на БВП за сто дни тя обяви за пълна манипулация и спекулация.


Тя припомни, че до момента се е намалявала държавната субсидия към общините и за да могат да компенсират, те е трябвало да повишават местните данъци и такси. По думите и хората нямат пари, за да плащат повече и затова местните власти не са ги увеличавали, а си свивали разходите, за да се вместят в субсидията. "Ние предлагаме да се увеличат средствата от държавния бюджет, отиващи към общините и да се мисли как част от местните данъци и такси да остават в местната власт. Не всичко да отива в държавата и тя да преразпределя както реши", категорична бе Нинова. За неплащане на задълженията на общините народният представител изпъкна факта, че в бюджета, съставен от Дянков, по средата на годината няма такива средства. "В 2014 ще се предвидят такива средствата и ще бъдат разплатени", заключи Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец