Свързани новини

22.09.2013 15:09

Финансови нарушения в парк „Витоша”

Видян 1208 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тома Белев, като директор на Природен парк „Витоша” през 2007 г., е прехвърлял суми от Дирекцията на парк „Витоша” към „Асоциация на парковете в България”, чиито председателски пост заема и до днес, съобщиха от Природа за хората и регионите. Това става ясно от предоставена документация по Закона за достъп до обществена информация.

На 20 декември 2007 г., точно преди Коледа, Дирекцията на парк „Витоша” със седалище ул. Антим 1 № 17 и „Асоциация на парковете в България”, също със седалище на ул. Антим 1 № 17, представлявана от Тома Белев – председател на сдружението, подписват договор за „Изготвяне на информационно – образователна експозиция за оформяне на музей на водното конче в ПП „Витоша”, съгласно вижданията на Възложителя”. Договорът от страна на Дирекция парк Витоша е подписан не от директора Тома Белев, а от Добромира Димова, заместник директор. 

По този начин две структури, управлявани от Тома Белев влизат в договорни отношения.

Срокът на контракта е 30 дни за сумата от 4880 лева. На следващия ден, 21 декември 2007 г., е издадена фактура от Дирекцията на ПП „Витоша” към „Асоциация на парковете в България” за стойността по договора 4880 лева, т.е. изпълнението на поръчката е платено авансово без това да е отбелязано в контракта. Както е известно Дирекцията на ПП „Витоша” е на бюджетна издръжка и е структура с принципал Министерство на земеделието и храните. 

Фрапиращ обаче е фактът, че според извлечението от сметките на „НУГ Дирекция на Природен парк Витоша М-во на земеделието и горите” от 19.12.2007 г.  става ясно всъщност, че плащането от Дирекцията на парк „Витоша” към „Асоциация на парковете в България” е извършено на 19.12.2007г. или ден преди подписването на договора и два дни преди издаването на фактурата. 

По този начин плащането на 19 декември 2007 г. е оправдано с договор от 20 декември 2007 г. и фактура от 21 декември 2007 г.


Изключително странен е обектът на договора - водното конче (Odonata), чиято информационно-образователна експозиция трябва да се оформи в Музей на Витоша. За неспециалистите е необходимо да уточним, че водното конче е сред най-големите и най-бързи насекоми. В България са разпространени над 70 вида, в района на Витоша водно конче има в ниската част, около поречието на реките Владая и Железница. Във високите части на Витоша няма регистрирано официални обитания на водно конче. Единствените сведения за забелязано, но не е регистрирано, водно конче в планината са веднъж през 1911 г. и втори път през 1965 г. Буди голямо недоумение и избрания зимен период на изпълнение, когато температурите стигат до минус 24 градуса и през въпросната година планината беше затрупана със сняг. 

Тома Белев продължава да бъде председател на неправителственото сдружение „Асоциация на парковете в България”, в което странно защо все още продължават да участват директорите на държавнитеприродни паркове. 

 Този, убедени сме, не единичен случай буди следните въпроси: 

Има ли други аналогични договори между природните паркове и неправителствената организация  „Асоциация на парковете в България”?

Има ли договори между Дирекциите на парковете в България и други неправителствени организации, оглавявани от Тома Белев? 

Честа практика е неправителствените организации около Тома Белев да използват флората и фауната за безсмислено усвояване и харчене на пари, но този път е от сметките на бюджетно учреждение.

Поради основателни съмнения, породени от представените документи, е подаден сигнал до Върховна касационна прокуратура. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей