Свързани новини

20.09.2013 15:00

Прокуратурата иззе документи от Риск Инженеринг

Видян 1329 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При съвместна операция на прокуратурата, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и МВР в петък са иззети документи от офиси и обекти на консултантската компания "Риск Инженеринг" на ядрения специалист Богомил Манчев, която работи по строежа на АЕЦ "Белене". Това съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП), след като неофициална информация за акцията изтече предиобед. Държавното обвинение не посочва поименно компанията на Манчев, но от "Риск Инженеринг" потвърдиха, че при тях е имало проверка и са съдействали на разследващите органи като са им предали исканите документи, предаде Mediapool .


В 8.30 ч. в петък са били предприети едновременни претърсвания и изземвания в административни сгради и жилища (общо 17 обекта) в София, Перник, Козлодуй и Белене, съобщиха от СГП. В изявлението се обяснява, че незабавното стартиране на действията по разследването е наложено от получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери при извършвани плащания от НЕК за консултантски услуги по спрения в края на март от правителството и парламента проект за стоеж на АЕЦ "Белене".


"С оглед интересите на разследването и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията", посочват от прокуратурата.


"Не съм арестуван, тъй като съм в чужбина", заяви Богомил Манчев пред Mediapool по повод появили се такива слухове. "Нямам забрана да пътувам в чужбина, разбрал съм се в проверяващите лица като се върна да им съдействам за проверката", допълни той, но не каза кога се предвижда да се върне в България. В дома му е оставена призовка да се яви като свидетел по разследване, но не е посочено по какво дело.


В началото на септември от прокуратурата съобщиха, че се разследва присвояване на 18 млн. евро покрай АЕЦ "Белене", част от което е и изплащане на над 7.5 млн. лв. за консултантски услуги на "УорлиПарсънс", чийто подизпълнител е фирмата на Манчев "Риск Инженеринг".


Тогава Богомил Манчев обясни, че парите са плащани заради поддръжката на площадката на АЕЦ "Белене", която се извършва от неговата фирма, тъй като решението на правителството и на парламента е за спиране на строежа, но не и за неговата консервация. Така "Риск Инженеринг" продължава да поддържа площадката и това струва пари, обясни Манчев и каза, че смята да изпраща още фактури за дейността на фирмата му и ако те не бъдат платени, ще съди НЕК.


"Риск Инженеринг" има офиси не само в София, а и в Перник и в Белене, заради поддръжката на площадката на спряната АЕЦ, както и в Козлодуй", тъй като фирмата работи и по редица обществени поръчки на работещата ядрена централа.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Така или иначе всички проблеми са в собствената ви глава

Така или иначе всички проблеми са в собствената ви